Zwevegem voorziet 550.000 euro voor coronaherstelplan

Het schepencollege. © GV
Redactie KW

Zwevegem heeft een herstelplan klaar om wie getroffen is door de coronamaatregelen, een duwtje in de rug te geven. Men voorziet daarvoor een bedrag van 550.000 euro.

De coronacrisis slaat niet alleen menselijk maar ook socio-economisch hard toe. Het gemeentebestuur is van oordeel dat naast de steun op federaal en Vlaams niveau, het ook zijn taak is om lokaal te ondersteunen waar het echt nodig is en voor wie het echt nodig heeft. “Sedert enkele weken werkt het college van burgemeester en schepenen aan een herstelplan of een post-coronaplan. Wij vinden dat de ondersteuning of de compensatie in de eerste plaats moet gaan naar onze inwoners die dit het meest nodig hebben. Dit is echter niet eenvoudig te beoordelen wanneer de crisisperiode nog volop lopende is. Een algemene crisisbon of waardebon voor de ganse bevolking, zonder onderscheid in bedrag en zonder onderscheid in begunstigden, is volgens het schepencollege niet de beste maatregel.”, aldus burgemeester Doutreluingne.

Rekening houdende met de snelheid waarmee moet gehandeld worden maar ook met de moeilijkheid om nu reeds de echte noden juist in te schatten, opteert het lokaal bestuur Zwevegem voor een globaal noodfonds ten bedrage van 550.000 euro met bijkomende flankerende maatregelen.

“Bij de besteding van het noodfonds worden drie categorieën onderscheiden: De inwoners van de gemeente als dusdanig met de nadruk op diegene die sociaal of financieel de meest behoeftigen zijn, de sector van de lokale economie en de zogenaamde vrijetijdssector, waarmee bedoeld wordt sport, cultuur, verenigingsleven enz. Om snelheid, deskundigheid en inspraak te combineren, zullen de concrete maatregelen uitgewerkt worden door de administratie onder leiding van het managementteam in overleg met het schepencollege en op advies van een gemeenteraadscommissie samengesteld met alle politieke fracties.”, voegt schepen van financiën Eliane Spincemaille er aan toe. “Het is de bedoeling zo spoedig mogelijk een gemeenteraadscommissie te houden en de uiteindelijke gemeenteraadsbeslissing te nemen op een bijzondere gemeenteraad gepland op 18 mei 2020.”

Het plan zal nu maandag besproken worden in de gemeenteraad. Een zitting die zal gebeuren met enkel de fractieleiders en het schepencollege via videoconferentie.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.