Zwevegem investeert ruim 50 miljoen euro de komende zes jaar

© GV
Redactie KW

Woensdag werd het meerjarenplan van Zwevegem voorgesteld. In dit plan staat zowat alles wat het gemeentebestuur deze legislatuur wil realiseren. Die investeringen bedragen ruim 50 miljoen euro.

Burgemeester Doutreluingne (LB) was blij het nieuwe meerjarenplan te kunnen voorstellen. “We hebben er met het schepencollege en heel wat medewerkers aan gesleuteld en nu, na negen maand werken ben ik blij met het resultaat van ons werk.” Met de opstelling van het meerjarenplan werd rekening gehouden met de resultaten van de bevragingsronde eerder dit jaar. Daaraan namen zo’n 5.000 inwoners deel.

“De komende jaren zullen we 50,6 miljoen euro investeren in allerhande projecten. Belangrijk is daarbij dat de belastingen ongewijzigd blijven. Onze investeringen situeren zich vooral in drie grote dossiers. Zo is er ons wegennet en de mobiliteit, de nieuwe huisvesting van het deeltijds kunstonderwijs alsook de verdere uitbouw van de Transfosite.”

Volgens de burgemeester zal daarnaast ook geïnvesteerd worden in ‘mensen’. “Personeelsleden, vrijwilligers, verenigingen en ontmoetingsmogelijkheden zijn belangrijk. Zwevegem is een warme gemeente en moet dit blijven.”

Wegenis

Een derde van de investeringen, bijna 18 miljoen, gaat naar openbare werken. “We voorzien de heraanleg van de N8, meer bepaald het stuk vanaf het kruispunt Avelgemstraat – Kasteelstraat tot het kruispunt Kortrijkstraat – Bekaertstraat. Dit stuk moet helemaal heraangelegd worden. Iets waar we graag in 2021 zouden aan beginnen.”, weet schepen Marc Desloovere (Sp.a) te vertellen.

Verder staan er nog grote rioleringswerken op het programma in de Scheldestraat in Otegem en stelt men een nieuw circulatieplan en fietszone op voor het centrum van Zwevegem. “Die fietszone zou lopen van het Guldensporenpad in de Otegemstraat tot een stuk in de Kortrijkstraat met daaraan verbonden heel wat zijwegen.”

Kunstonderwijs

Ook zal de komende jaren werk gemaakt worden van een nieuwe huisvesting voor het deeltijds kunstonderwijs. “We voorzien daar inderdaad de nodige middelen voor. Hoe of wat kunnen we nog niet zeggen, omdat er nog diverse mogelijkheden openliggen. Wel staat vast dat het moet gebeuren in samenwerking met een andere school, omdat dit de absolute voorwaarde is om van de hogere overheid subsidies te krijgen.”, wist onderwijsschepen Isabelle Degezelle (CD&V) te vertellen.

Voor de uitvoering van het klimaatplan voorziet men 1,25 miljoen euro. “Hierbij denken we aan de vergroening van ons wagenpark, het ter beschikking stellen van fietsen aan het personeel en de verledding van de openbare verlichting”, aldus de burgemeester. Ook wil hij een klimaatfonds oprichten waarin de inwoners van Zwevegem zelf geld zullen kunnen storten om één en ander te realiseren.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.