Zuienkerke 2013/2018: Geen wissels en geen oppositie, maar wel ruimte voor kritiek

De voltallige gemeenteraad van Zuienkerke in 2013 heeft geen verloop gekend. Onder v.l.n.r.: Wim Cools, Alain De Vlieghe, Franky Goethals, Jacques Demeyere en Annelies Dewulf. Boven: Annie Dumon, Christine Jonckheere, Nicole Vandenbossche, Noël Delaere, Geert Quintens, Eddy Goethals en Brigitte Bonte. © WK
Redactie KW

Geen wissels te bespeuren in Zuienkerke, waar de gemeenteraadsverkiezingen straks een maat voor niets zijn. Maar wees gerust: ook in Zuienkerke, dat nochtans zonder oppositie zit, valt er wel eens een kritische noot in de gemeenteraad. De verkeerde plaats voor zijn raadsleden om zich te profileren, vindt burgemeester De Vlieghe.

“Het gebeurt wel eens dat er in de gemeenteraad zaken opgerakeld worden uit het schepencollege”, bekent burgemeester Alain De Vlieghe. “Daar dient echter de fractievergadering voor, en als er kritische vragen gesteld worden tijdens de publieke zitting van de gemeenteraad, kan dit bij de mensen overkomen als onenigheid alsof alles beslist wordt in het schepencollege. Dat kan ook de samenhang in onze groep in de weg staan, en stel je dat eens voor in een gemeente waar er wél oppositie is: zou niet goed komen, denk ik.”

Zuienkerke 2013/2018: Geen wissels en geen oppositie, maar wel ruimte voor kritiek

Volgens Alain De Vlieghe vindt een aantal raadsleden ook dat de gemeenteraad te weinig inbreng heeft. “Ze hebben wel allemaal inzage in de notulen van het schepencollege, alleen doet het ene raadslid daar meer mee dan het andere”, zegt hij. “En overigens proberen we de raadsleden zelf zoveel mogelijk bij de beslissingen van het schepencollege te betrekken. Bijvoorbeeld door agendapunten uit het college mee te nemen naar de gemeenteraad.” Die krijgt overigens een nieuwe voorzitter: Nicole Van den Bossche stapt na de verkiezingen op en er komen dan volgens De Vlieghe ook nog twee andere zitjes vrij in de gemeenteraad.

“De gemeenteraad is niet de plaats om kritische vragen te stellen”

Het ‘vragenuurtje’ voor de inwoners dat beweging.net in de aanloop naar de verkiezingen voorstelde, vindt burgemeester De Vlieghe op zich geen slecht idee. “Dat moet kunnen, als er gevoelige punten op de agenda staan. Anderzijds denk ik ook weer dat dit voor een stuk overbodig zou zijn: ik ben als burgemeester altijd heel bereikbaar, de mensen lopen met hun vragen meestal gewoon langs in het gemeentehuis. Maar in een stad ligt dat natuurlijk wel anders…” (WK)