Zelfs schepen is problemen in zwembad Heule beu, “maar van wanbeleid is geen sprake”

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Kortrijkse zwembaden zijn ondertussen een vast discussiepunt geworden in de maandelijkse gemeenteraad. De overname door Lago laat zich steeds meer voelen, klinkt het bij de oppositie. “Vooral in de vorm van onkunde en hogere prijzen.”

Maandagavond uitten alle oppositiepartijen opnieuw hun ongenoegen over de manier waarop de Kortrijkse zwembaden tegenwoordig gerund worden. Liesbeth Maddens (N-VA) stak het vuur aan de lont met haar vragen rond het zwembad in Heule, dat tegenwoordig gesloten is op zondag en het openluchtzwembad, dat uitzonderlijk laat open ging dit jaar. “In het bestuursakkoord Beste Stad van Vlaanderen lezen we het volgende: “Het openluchtzwembad en het zwembad in Heule blijven open maar we evalueren de bezoekersaantallen en werken zoveel mogelijk samen met de privésector en vrijwilligers. Maar hoe staat het met dit onderzoek?”, wilde ze weten. “En op basis van welke gegevens wordt een beslissing gemaakt en wanneer?”

Verantwoord?

Haar collega uit de oppositie Pieter Soens (CD&V) formuleerde zijn vragen heel wat minder hartig. “We maken ons ernstig zorgen. Langs de ene kant koos Kortrijk voor een nieuwbouw in samenwerking met een privéondernemer (Lago, red.). Langs de andere kant moesten bestaande zwembaden dicht en de baden die wel nog open zijn worden ronduit stiefmoederlijk behandeld. In het zwembad van Heule zijn er technische problemen en het openluchtzwembad ging belachelijk laat open. Heeft Lago wel zin om dat uit te baten?”, vroeg Soens zich af.

Het zwembad in Heule had de voorbije weken en maanden meermaals te maken met technische problemen.
Het zwembad in Heule had de voorbije weken en maanden meermaals te maken met technische problemen.© AN

Bovendien vernemen we dat Lago de stad al heeft gevraagd om tussen te komen in de kosten voor de technische reparaties in het zwembad van Heule, die toch veroorzaakt worden door hun wanbeleid. Daarbovenop komen de negatieve gevolgen voor schoolzwemmers en de subsidies van de sportclubs. En dat allemaal terwijl de stad in het zwembaddossier voor een heel belangrijke som borg staat. Is dat allemaal wel verantwoord?”, besloot hij zijn betoog.

Mankementen

Schepen van Sport Arne Vandendriessche was niet onder de indruk. “Zowat alles waar nu naar verwijst staat letterlijk beschreven in het contract met Lago, dat CD&V trouwens mee goedgekeurd heeft in 2014”, stak hij van wal. “Het zwembad aan de Abdijkaai opstarten kost ons elk jaar even veel, 170.000 euro. Daar zit dus zeker geen meerkost. Het zwembad zal – net zoals het zwembad van Heule- open blijven tot 2020, wat er daarna gebeurt weten we nog niet. Speculeren daarover heeft nu geen zin.

Enkel wat de technische mankementen in het zwembad van Heule betreft moet de schepen Pieter gelijk geven. “Er zijn daar inderdaad veel mankementen en wij hebben die van dichtbij opgevolgd. Het probleem is dat de onderhoudstechnici van Lago het zwembad niet kennen. Dat is een oud zwembad en heeft zo zijn kuren. Om eerlijk te zijn was ik dat ook beu. Daarom nemen we de regie nu opnieuw in handen en gaat een van onze technici de mensen van Lago bijstaan. Op vandaag zijn de problemen daar wat mij betreft opgelost”, besluit hij. Volgens de schepen is er van wanbeleid dan ook geen sprake.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier