Zedelgemse gemeenteraad officieel geïnstalleerd

© HV
Redactie KW

Door de jongste verkiezingen kreeg CD&V/Nieuw, bovenop de achttien zetels die ze al hadden, er nog één zitje in het halfrond bij. Als volstrekte meerderheid zit het kartel stevig in het zadel en levert de partij van burgemeester Annick Vermeulen de zes schepenen en een nieuwe voorzitter van de gemeenteraad.

In een volgepakte raadzaal, legden donderdagavond alle 27 raadsleden plechtig de eed af voor de bestuursperiode 2019-2024. Volgens politieke anciënniteit traden ze één voor één bij oud-voorzitter Brigitte Himpens aan om, soms niet meteen correct, de officiële zin ‘ik zweer de verplichtingen aan mijn mandaat trouw na te komen’ uit te spreken.

Daarna nam de gemeenteraad kennis van de eedaflegging van burgemeester Annick Vermeulen bij gouverneur Decaluwé op 21 december. Met 4.813 voorkeurstemmen, ruim 1.200 meer, is zij deze legislatuur verkozen om voor de volle zes jaar opnieuw burgemeester-van-het-volk van Zedelgem te zijn. In handen van de burgemeester legden uit de raad vervolgens ook alle schepenen hun eed af om met de nodige hulp hun geelzwart lint te omgorden.

Zestien nieuwe gezichten

Naast de absolute meerderheid van CD&V/Nieuw, worden de resterende acht zetels verdeeld onder de vier oppositiepartijen. N-VA houdt er drie over, Groen en Samen sp.a behouden afzonderlijk twee en één zetels, terwijl Vlaams Belang er nog een zitje bij krijgt. De Zedelgemse kiezer herschudde grondig de politieke kaarten. De nieuwe gemeenteraad verwelkomt maar liefst zestien nieuwe gezichten, waaronder een aantal oudgedienden als Pol Denys (Vlaams Belang) en voormalig Schepen van Sport Eddy Dewispelaere. Ann Allemeersch deed afstand van haar mandaat als verkozen raadslid van NV-A. Zij bevond zich, als echtgenote van raadslid Dewispelaere, in een zogenaamd geval van onverenigbaarheid. Jean-Pierre De Groodt neemt als eerste opvolger haar plaats in. Uittredend raadslid Ivan Lahousse zag zijn dochter Laura met meer stemmen aan de haal gaan dan hijzelf. Als jongste nieuwkomer tracht ze samen met Martine De Meester voor Groen het vuur aan de schenen van de meerderheid te leggen.

Al dan niet met pijn in het hart, zetten sommige van die raadsleden een stapje opzij. Brigitte Himpens geeft haar voorzitterhamer door aan Charlotte Vermeulen. Geert Verhegge, zoon van oud-burgemeester Hilaire, ruilt zijn schepenzetel aan Dirk Verhaeghe; dé revelatie van de verkiezingsuitslag. De ambtenaar bij de dienst burgerzaken haalde vanuit het niets 2.338 naamstemmen. Welke bevoegdheden de schepenen toebedeeld krijgen, wordt komende dinsdag officieel bekend gemaakt.

(HV)