Yves Miroir nog drie maanden schepen in Oostende

Redactie KW

Yves Miroir blijft nog drie maanden schepen ter vervanging van Niko Geldhof, die drie maanden geschorst werd door de raad voor verkiezingsbetwistingen.

N-VA had klacht ingediend tegen Geldhof omdat hij volgens hen te veel geld uitgaf aan zijn verkiezingscampagne. De raad voor verkiezingsbetwistingen volgde de klacht gedeeltelijk en schorste Geldhof voor drie maanden, waardoor hij ook pas in april zijn schepenmandaat kan opnemen. Geldhof zou plaatsvervangend schepen van Toerisme, Werk en Middenstand zijn ter vervanging van titelvoerend schepen Johan Vande Lanotte.

Langst zetelende gemeenteraadslid

Omdat Geldhof zijn mandaat nu drie maanden niet kan opnemen, blijft Yves Miroir nog even schepen. Hij is al 18 jaar schepen, maar voor hem lag normaal geen sjerp meer klaar in de nieuwe legislatuur. Decretaal is echter voorzien dat het langst zetelende gemeenteraadslid de plaats inneemt van een schepen die zijn job niet kan doen. Dat blijkt de sinds 1983 in de gemeenteraad zetelende Yves Miroir te zijn.

“Ik vermoed dat ik mijn huidige bevoegdheden gewoon nog even zal behouden”, zegt Miroir. Dat zijn onder meer Milieu, Juridische Zaken en Bedrijf voor Grond- en Bouwbeleid. Zekerheid komt er echter pas bij de verdeling van de bevoegdheden op het eerste schepencollege van de nieuwe legislatuur. Daar moeten ook de voor Geldhof voorziene bevoegdheden voorlopig verdeeld worden. Oud-schepen en uittredend gemeenteraadslid Marina Willems zou nog drie maanden raadslid blijven in de plaats van Niko Geldhof. Zij was niet meer verkozen en besliste zelf om ook niet meer als opvolger te zetelen. Door de schorsing van Geldhof blijft ze nu nog wat langer dan gepland.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier