Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) mikt op de Kamer: “Dries Van Langenhove heeft mijn steun”

Wouter Vermeersch trekt in mei de West-Vlaamse lijst voor de federale verkiezingen: "Ik ben ervan overtuigd dat Vlaams Belang kan meebesturen. De evolutie is niet te stoppen." (foto TVK)
Redactie KW

Wouter Vermeersch (34), de kersverse lijsttrekker van Vlaams Belang voor de federale verkiezingen, is een ambitieus man. En dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Zijn ondernemingszin trekt hij door in zijn manier van politiek voeren, een strategie die hem geen windeieren legt. Sinds kort zetelt hij in de Kortrijkse gemeenteraad als fractieleider en ook in de provincieraad wist hij vanaf de laatste plaats een zitje te veroveren. Nu richt de kopman zijn pijlen op de Kamer. “Onze partij kán mee besturen.”

We ontmoeten Wouter in zijn ruime villa in een van de groenere buurten van Kortrijk. Hij en zijn vrouw werken vandaag beiden van thuis uit. Hij beneden, zij boven. “Politiek is meer dan een hobby of zelfs meer dan een job voor mij“, opent de lijsttrekker. “Ik adem en leef politiek. Het zit in mijn bloed, het is mijn passie.”

De benoeming tot lijsttrekker zat er dus aan te komen?

“Het zat er langs de ene kant misschien aan te komen. Maar er waren ook veel andere sterke kandidaten. Ik ben dus enorm blij met de kans die ik nu gekregen heb. Onze lijsten vormen volgens mij een goede combinatie van ervaring met mensen zoals Stefaan Sintobin uit Brugge (hij trekt de Vlaamse lijst en zou voor de vijfde keer in het Vlaamse parlement kunnen zetelen, red.) en nieuwe mensen, zoals ik.”

Vlaams Belang is aan het vernieuwen onder invloed van onze voorzitter Tom Van Grieken en dat is een goede zaak want we hebben daar toch een beetje een tussengeneratie gemist. Ik schat mijn kansen wel goed in. Als je ziet hoe goed we gescoord hebben tijdens de gemeenteraadsverkiezingen dan denk ik dat mikken op minstens drie Vlaamse zetels en twee in de Kamer niet onrealistisch is.”

Je rolt dus van de ene campagne in de andere?

“Ja en ik geef toe, dat weegt wel door. De combinatie gezin politiek lukt ons wel, maar dat is dan ook het enige dat ik nog doe. Op reis gaan zit er even niet in. Ik neem al mijn vakantiedagen op om campagne te voeren. Maar dat wist ik op voorhand en in mijn ogen is dat ook goed te doen. We zullen natuurlijk een andere, minder persoonlijke campagne moeten voeren want deze keer willen we heel Vlaanderen bereiken. Hier in Kortrijk zijn we veel op café geweest en hebben we volop huis-aan-huisbezoeken gedaan. Nu moeten we op grotere schaal denken want we willen meer kiezers op kortere tijd overtuigen. Het zullen vier lange maanden worden.”

Met een iets gematigdere campagne deze keer?

“De nieuwe generatie pakt het inderdaad anders aan. Maar Vlaams Belang is altijd een pionier geweest in nieuwe campagnetechnieken. Dat was zo toen de websites opkwamen en is nu opnieuw zo met sociale media.”

Ik denk niet dat we per se softer zijn, maar we brengen onze boodschap nu anders en beter over – Wouter Vermeersch, lijsttrekker Kamer voor Vlaams Belang

En wat de inhoud betreft?

Ik denk dat we niet per se softer zijn, ik denk wel dat we onze boodschap nu anders en beter overbrengen. We verwoorden onze inhoud beter. Wij hebben niks tegen mensen, wij bekampen systemen. Wij hebben niks tegen Walen, wel tegen het systeem van de Waalse politiek. Wij hebben niks tegen mensen die individueel hun geloof belijden, wel tegen het politieke systeem dat de Islam geworden is. We moeten onze pijlen dus op de juiste doelen richten. Er zal natuurlijk altijd controverse rond het Vlaams Belang zijn, dat is een gegeven. Maar we willen wel tonen dat we ook constructief kunnen zijn. Weerbaar radicaal, maar niet marginaal.”

Vlaams Belang blijft benadrukken dat ze ook willen besturen. Is dat realistisch?

“Er is in mijn ogen maar één zekerheid in de politiek en dat is de absolute onzekerheid. Maar we moeten als partij intern in elk geval zorgen dat we alles op orde hebben, zodat als de kans zich ooit voordoet, we die kunnen grijpen. Ik ben ervan overtuigd dat onze partij dat kan. Vergeet niet dat er op Europees niveau een enorme omwenteling aan de gang is. De bureaus naast die van mij in het Europees Parlement zijn van de Oostenrijkers en de Italianen. Daar heeft rechts al de kans gekregen om te besturen en dat werkt. Die evolutie is niet te stoppen. En België mag dan nog niet op hetzelfde niveau zitten, wij gaan daar uiteindelijk wel bij aanpikken.”

Langs de andere kant zou jij graag meer samenwerking zien tussen de rechtse partijen?

“Zeker, ik ben altijd voor het idee van verruiming geweest. Ik heb ooit nog een Jong Forza Flandria (een- voorlopig onbestaande- gemeenschappelijke lijst voor de rechterzijde, red.) opgericht. Ik vind het bijvoorbeeld jammer dat N-VA en Vlaams Belang communicerende vaten zijn wat stemmen betreft. Wij zouden natuurlijk veel liever wat stemmen van de traditionele partijen afsnoepen. En dat zie ik in de toekomst ook gebeuren want Vlaams Belang zal zeker nog groeien. Iemand als Dries Van Langenhove kan op mijn steun rekenen. Hij heeft zijn eigen stijl maar kan zich vinden in onze standpunten. Hij wil verandering en beseft dat het anders moet. Naar zulke mensen wil ik de hand reiken.”

Wouter Vermeersch is 34 jaar en handelsingenieur van opleiding. Zijn middelbare studies genoot hij aan het Sint-Amandscollege in Kortrijk. Hij heeft al een verleden bij Lijst Dedecker, als medeoprichter van Jong Gezond Verstand, de jongerenbeweging van LDD en stond in 2009 op de vierde plaats van de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement. Sinds dit jaar zetelt hij in de oppositie van de gemeenteraad in Kortrijk als fractieleider en op 20 december 2018 legde hij de eed af als provincieraadslid. Hij is getrouwd en heeft twee kindjes, een dochter (4) en een zoon (1). Professioneel is hij financieel adviseur in het Europees Parlement, daarvoor was hij actief als ondernemer. Wouter houdt van reizen, vooral Azië spreekt hem erg aan.

Waar wil je vooral op focussen als je verkozen wordt?

“Er is dringend een sterke oppositie nodig in de Kamer. Vanuit mijn achtergrond als financieel adviseur wil ik vooral bezig zijn met de begroting en met socio-economische thema’s. Onze mensen moeten op de eerste plaats komen. Onze sociale zekerheid mag niet het OCMW van de wereld worden. Het moet als vangnet dienen voor onze mensen.

En stel dat je niet mag zetelen?

“Dan blijf ik gewoon hard werken in het Europees Parlement. Als ik er niet bij ben op 26 mei dan is dat zeker niet het einde van mijn politieke carrière. Ik kijk nu al vooruit, dat is mijn ondernemersgeest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier