Wouter Beke: “Kortrijk speelt niet de rol die het zou moeten spelen”

© Davy Coghe
Redactie KW

Zes weken lang trekt Krant van West-Vlaanderen naar de Wetstraat. We brengen telkens een partijvoorzitter samen met een West-Vlaams kopstuk van die partij voor een uitgebreid gesprek over nationale en lokale politiek, hun onderlinge band en hoe ze straks West-Vlaanderen willen veroveren. Deze week is het de beurt aan Hilde Crevits en Wouter Beke van CD&V.

Een rit vanuit Limburg naar West-Vlaanderen is voor CD&V-voorzitter Wouter Beke geen uitzondering. “Mijn kinderen zijn voor drie vierde West-Vlaams. Mijn vader komt uit West-Vlaanderen en ook Leen, mijn vrouw, is West-Vlaamse. In de helft van de West-Vlaamse gemeenten heb ik familie. Je kan wel stellen dat mijn band met de provincie groot is.” Partijgenote Hilde Crevits ziet zelfs West-Vlaamse trekjes in haar voorzitter: “Wouter is een harde werker. En hij zal nooit spreken voor hij weet waarover hij spreekt. Hij geeft geen quotes om de quotes. Dossierkennis is essentieel, daar herken ik mezelf in. Hard werken en bedachtzaam zijn in het spreken, dat vind ik typisch West-Vlaams.”

De twee willen dat CD&V straks in Kortrijk weer mee bestuurt. “Kortrijk is bij mijn weten de enige grote West-Vlaamse stad waar we niet mee besturen“, zegt Hilde Crevits. “Dat moeten we in oktober trachten te veranderen.”

Wouter Beke: “In Kortrijk waren we de grootste partij. Dan is het logisch dat je ervan uitgaat dat je mee aan zet komt. Jammer genoeg is dat niet gebeurd. Onze partij moet in Kortrijk altijd de ambitie hebben om mee te besturen. Niet alleen in het belang van onze partij, maar voor de hele Leiestreek, een trekker voor de regio. Vandaag voelen we dat die trekkersrol totaal afwezig is. Kortrijk speelt niet de rol die ze zou moeten. De stad moet een motor zijn. Onze lokale mandatarissen voelen dat de stad achterblijft in het aantrekken van regionale dossiers. Vroeger keek Stefaan De Clerck als burgemeester verder dan de stad op zich: hij betrok de hele regio bij projecten. Nu speelt Kortrijk te veel cavalierseul.”

Hilde Crevits: “Ik ben jaloers op Limburg. Daar heeft men een plan voor de hele provincie. Ik zou ook wel zo’n ‘SAP-West’ willen, een strategisch actieplan West-Vlaanderen. Jean de Bethune neemt vanuit de provincie het voortouw om onderzoek en innovatie samen te brengen. Kunnen we met de universiteiten van Leuven en Gent en de hogescholen niet de krachten bundelen? Met een beetje overdrijving kan je stellen dat alle voedingsnijverheid in onze provincie zit. In die sector moeten we als provincie gaan voor vernieuwing, onder meer met de vestiging van de innovatiecluster Flanders Food in Roeselare. Hetzelfde doen we nu aan zee: met expertise van hogescholen en universiteiten de kennis rond de zee bundelen. We moeten onze provincie als innovatiepool in de markt zetten. Willen we West-Vlaanderen sterk houden, dan moeten we vernieuwen.”

Het volledige artikel leest u morgen in KW en op kw.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.