Wingene wil kraamafdelingen Tielt én Torhout behouden

De kraamafdeling in het Sint-Andreasziekenhuis in Tielt. © GF
Redactie KW

Als het van de lokale politici afhangt, dan mogen de kraamklinieken in Tielt en Torhout niet verdwijnen. Zowel oppositiepartij Burgerbelangen als meerderheidspartij CD&V pleitten tijdens de jongste gemeenteraad voor het ondertekenen van een motie voor het behoud van de kleinere kraamafdelingen.

Begin dit jaar veroorzaakte een rapport van het Federale Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg heel wat commotie. Dit rapport concludeerde immers dat 16 kraamklinieken, waaronder die van Tielt en Torhout, onvoldoende bevallingen per jaar halen en hierdoor niet rendabel zijn.

Vanuit Tielt kwam onder impuls van raadslid Christophe Capoen (CD&V) al snel protest. Daarop ondertekenden alle raadsleden van Tielt een motie voor het behoud van de materniteit van Tielt.

Tijdens de gemeenteraad van afgelopen maandag in Wingene gooide raadslid Fabienne Allaert (Burgerbelangen) de oproep op tafel om als gemeentebestuur van Wingene ook een dergelijke motie te ondertekenen. Tielt is immers voor Wingene het dichtstbijgelegen ziekenhuis.

Schepen Tom Braet (CD&V) trad de visie van Fabienne Allaert meteen bij met zijn persoonlijke getuigenis dat zijn kinderen in Tielt onder de beste omstandigheden ter wereld zijn gekomen. Eerder op de dag had schepen Brecht Warnez (CD&V) in zijn hoedanigheid van Vlaams parlementslid ook al een persnota verstuurd met een gelijkaardige oproep.

De gemeenteraad was het er dan ook heel snel over eens dat ook het gemeentebestuur van Wingene een dergelijke motie zou ondertekenen. Raadslid Stijn Van Maele (CD&V) nam als laatste het woord. Hij wil het immers ook opnemen voor de materniteit van Torhout die ook bedreigd is met sluiting. Recent schonk zijn vrouw er het leven aan hun tweede kindje. Het stadsbestuur van Torhout ondertekende ook al een gelijkaardige motie voor het behoud van hun kraamkliniek. Heel wat Zwevezelenaren trekken net zoals het gezin van Stijn vaak naar het ziekenhuis van Torhout.

Daarop maakte algemeen directeur Jurgen Mestdagh de conclusie dat hij in naam van de voltallige gemeenteraad een motie voor het behoud van de kraamafdelingen van Tielt én Torhout zal opmaken en ondertekenen. Met deze motie willen de lokale politici een duidelijk signaal geven aan de federale overheid. (KDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.