Wingene, Meulebeke en Pittem : naar een eerste fusie in West-Vlaanderen

Lieven Vancoillie

De burgemeesters van de drie gemeenten zaten de voorbije tijd regelmatig aan tafel.

“Niet om nu een fusie te organiseren. Wel om te kijken hoe we de krachten kunnen bundelen om in de toekomst sterker te staan,” luidt het. Een verregaand samenwerkingsvoorstel wordt besproken. Opvallend : van Tielt is geen spoor. “We zijn landelijke gemeenten en willen geen stadsfusie.” Of hoe de drie burgemeesters ook een duidelijk signaal aan de Vlaamse overheid willen geven.

De drie gemeenten hebben schrik dat ze bij een verplichte fusie in 2024 bij de stad Tielt worden gevoegd

Samen ruim 30.000 inwoners

In tegenstelling tot in andere provincies zijn op vandaag geen intenties van gemeenten bekend om eventueel tegen 2019 een fusie aan te gaan. Maar Wingene, Meulebeke en Pittem, drie landelijke gemeenten die samen ruim 30.000 inwoners tellen, hebben schrik dat ze bij een verplichte fusie in 2024 bij de stad Tielt worden gevoegd.

“We hebben niks tegen de inwoners van Tielt”

Daarom zitten de kopstukken nu samen om een en ander te bespreken. Pas als het voor 2019 zou leiden tot een fusie krijgen ze per inwoner een cadeau van 500 euro schuldaftrek. “Om dat te halen zouden we wel vlugger moeten schakelen.” Na 2019 zouden ze dan wel de trein kunnen missen.

Positief verhaal

Het is zonneklaar dat de drie gemeenten met een positief verhaal naar hun eigen inwoners willen trekken. “Als het moet zullen we inderdaad onze krachten bundelen. Een fusie moet voor de betrokken inwoners een meerwaarde worden.”

Maar fusioneren met de stad Tielt ? Nee, dat niet. “We hebben niks tegen de inwoners van Tielt, laat daar geen enkele twijfel over bestaan. We willen echter niet het kleine broertje worden, dan komt het nooit goed.” De eerste aanzet lijkt gegeven. Of het effectief tot een fusie komt, zal later blijken.

(LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier