Wingene gaat strijd aan tegen klimaatverandering

De gemeente Wingene gaat voor een duurzame toekomst. © gf
Redactie KW

De gemeente Wingene wil de komende 10 jaar met een klimaatactieplan een ambitieus maar realistisch klimaatbeleid voeren om de klimaatverandering tegen te gaan én zich toch ook te wapenen tegen de gevolgen ervan.

Brecht Warnez (CD&V), schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid, gaf tijdens de gemeenteraad van maandag uitgebreid toelichting bij de gemaakte plannen. Wingene ondertekende samen met de omliggende gemeenten Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Ruiselede en Tielt het Burgemeestersconvenant. Het is de Europese commissie die dit initiatief lanceerde om tegen 2030 te streven naar 40 procent minder CO2-uitstoot.

“Dit is een stevige ambitie en bovendien bedraagt de CO2-uitstoot van de gemeente zelf slechts 2 procent van het totale percentage in de gemeente. We kunnen de doelstellingen dus zeker niet alleen als gemeente realiseren, iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen, maar toch willen met het klimaatactieplan vanuit de gemeente er alles aan doen om alle betrokken partijen aan te moedigen en te ondersteunen om hun CO2-uitstoot terug te dringen”, klonk het enthousiast bij Brecht Warnez.

Energiezuinige ledverlichting

De gemeente zelf koestert in ieder geval de ambitie om de komende jaren in te zetten op verduurzaming van de gebouwen. Daarnaast moeten tegen 2030 alle straatlampen vervangen zijn door energiezuinige ledverlichting en zal er ook geëvolueerd worden naar een milieuvriendelijk wagenpark.

Nu de gemeente het burgemeestersconvenant ondertekende, kan het opgestelde klimaatplan door naar de Europese Commissie ter goedkeuring. (KDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier