Windmolenboulevard langs de E40 tussen Jabbeke en De Panne : voorlopig nog niet aan de orde

Jos Remaut

De provincie is bereid mee te stappen in de gedachtegang om bijkomende windmolens te laten verrijzen langs de E40 tussen Jabbeke en De Panne. Dat verklaarde gedeputeerde Franky De Block in een TV-interview. Op de provincieraad zelf was hij iets minder direct in zijn formuleringen. Het is dus bijlange nog niet duidelijk over hoeveel windmolens het zou kunnen gaan en hoe die dan zouden worden ingeplant.

Een en ander is op gang gezet door het windplan ‘Windkracht 2020’ van de Vlaamse regering. Op de sporen gezet door energieminister Bart Tommelein en zijn collega voor omgeving Joke Schauvliege. Ze willen binnen drie jaar in Vlaanderen 280 extra windturbines zien verschijnen en elke provincie moet daarin haar deel doen. Ze hielden alvast een ‘energietoer’ langs alle provincies.

Provincieraadslid Kurt Ravyts (Vlaams Belang) wou wel eens weten hoe de provincie als vergunningverlenende overheid daar tegenaan kijkt, temeer daar ze sinds de invoering van de omgevingsvergunning op 23 februari jl. zelf helemaal verantwoordelijk is voor de aflevering van de unieke vergunning voor parken tot vier molens. Daartoe had hij een interpellatieverzoek ingediend, dat helemaal op het einde van de provincieraadszitting van vandaag werd behandeld.

“Telkens massaal protest”

En Kurt maakt zich toch een beetje zorgen. “Als onderdeel van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV), worden windmolens bestemmingsneutraal. Daardoor zal het niet meer bij voorbaat onmogelijk zijn om windmolens te bouwen aan de rand of zelfs in natuurgebied. Volgens Vlaams Minister van Energie Tommelein zijn de overheid en de burgers immers te veel bezig met te bepalen waar windmolens niet mogen komen, terwijl het uitgangsprincipe volgens hem moet zijn dat ze overal kunnen.”

“Maar laat ons toch met de voeten op de grond blijven. Telkens er een nieuwe aanvraag bekend raakt, zelfs voor molens langs lijninfrastructuur of in industriegebied, rijst er massaal protest bij de bevolking. Het is zo evident niet als minister Tommelein het allemaal voorstelt. Laat ons toch opnieuw tot de realiteit komen ! En die is dat we in Vlaanderen al een zeer wanordelijke ruimtelijke ordening hebben en een gebrekkige open ruimte. Gelooft u nu echt, gedeputeerde De Block, dat dit allemaal zo eenvoudig zal zijn, een lange rij windturbines langs de E40 ?”

“Vermogen belangrijker dan aantal”

“Laat ons om te beginnen eerst de problematiek van Belgocontrol oplossen”, stelde gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Franky De Block (SP.A) in zijn antwoord. “Nu komen hele gebieden in West-Vlaanderen per definitie al niet in aanmerking voor windmolens omdat die hinderend zouden zijn voor de radarinstallaties in het vliegwezen. In afwachting van een oplossing hiervoor, is er ondertussen geen tijd te verliezen en moeten we een participatietraject ontwikkelen met de gemeenten, de burger en de sector. Om te zien wat mogelijk is. Zonder ons te engageren in aantallen. Vermogen is belangrijker dan het aantal windmolens. Daarna zullen we gemotiveerd en gefundeerd onze verantwoordelijkheid opnemen. Gaan we naar kleinere concentraties, gaan we naar één groter gebied ? Dat moet allemaal nog blijken.”

Zijn collega Bart Naeyaert (CD&V), verantwoordelijk voor de vergunningen, vindt alvast dat de provincie zich verder eerder terughoudend moet blijven opstellen in haar vergunningenbeleid. “Ik vind het een verdienste van Bart Tommelein dat hij als minister van Energie een standpunt inneemt. Als minister van Energie moet hij zijn rol spelen. Maar wij moeten onze rol spelen en dat is die van autoriteit die voortaan volledige vergunningsbevoegdheid heeft voor parken tot vier molens.”

“De ruimtelijke context waarbinnen we dit doen is uiteindelijk niet zoveel gewijzigd, en wij blijven voorstander van het principe van de gedeconcentreerde bundeling. Dit is al onze visie sinds 2002. Maar het zal altijd wel een gegeven blijven dat iedereen voor windmolens is, zolang het maar niet in zijn eigen buurt is. Wij proberen alvast zo zorgvuldig mogelijk ons werk te doen. En we zullen met onze neus in de wind blijven staan, want je kan niet voor iedereen goed doen.”

Kurt Ravyts was alvast tevreden met dat laatste. “Blijf bij het principe van de gedeconcentreerde bundeling en sta alsjeblieft niet toe dat er windmolens komen in waardevolle landschappen als bijvoorbeeld Beernem. De minister zal ooit moeten inzien wat het maximum is !”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier