Willy Glorieux: “Ik zal me inzetten om te bewijzen dat ik mijn plekje verdiend heb”

"Tot mijn grote verbazing had ik vrij veel stemmen", reageert schepen Willy Glorieux. (foto GBA)
Redactie KW

“Er komt wel wat bij kijken, maar ik vind het heel plezant.” Willy Glorieux, sinds januari schepen en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, is klaar voor wat komt. Een woonzorgcentrum realiseren is bij de start van de nieuwe bestuursperiode een van zijn prioriteiten.

Door Geert Balcaen

Een dik half jaar voor de verkiezingen werd Willy Glorieux aangesproken om deel uit te maken van de ploeg van burgemeester Dirk Walraet. “Ik kreeg toen pas voor het eerst effectief de vraag om me bij Lijst Burgemeester aan te sluiten”, herinnert Willy zich. “Ik ben altijd al goed bevriend geweest met Roger Deldaele (eerste schepen, red.) en kon me wel vinden in hun programma en doelstellingen. Zolang ik een eigen zaak had, heb ik me nooit echt actief met politiek bezig gehouden, maar nu vond ik dat de tijd er rijp voor was. Ik wilde vooral het project van Roger en burgemeester Dirk Walraet steunen en fungeerde als lijstduwer, helemaal onderaan de lijst.”

Echt op straat campagne voeren, zat er voor Willy niet in. “Ik geef toe: ik heb geen speciale dingen gedaan. Van deur tot deur gaan, ligt me sowieso niet echt. Wie mij echter om uitleg vroeg over ons kiesprogramma, probeerde ik wel altijd zo goed mogelijk te informeren”, vertelt de nieuwe schepen. “Tot mijn grote verbazing had ik vrij veel stemmen. Daarna kwam de vraag om schepen van onder meer Sociale Zaken en Cultuur te worden en het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst voor te zitten. Een uitdaging die ik graag aanga. Ik ga mijn mandaat zo goed mogelijk uitvoeren, al heb ik wel al ondervonden dat er heel veel tijd in kruipt. Er komt wel wat bij kijken: veel vergaderingen, veel verplichtingen en cursussen die ik wil volgen. Maar ik vind het allemaal plezant, dat is zeker!”

Willy Glorieux is 69 en geboren en getogen in Helkijn. Hij was zelfstandig uitbater van een elektrozaak in Helkijn. Hij heeft zijn handelsregister behouden om nog een paar uurtjes per week te kunnen werken, maar heeft geen winkel meer sinds 2015. Willy was gedurende 25 jaar voorzitter van FC Helkijn. Daarnaast houdt hij zich vooral bezig met alles wat te maken heeft met financiën en statistieken. Hij deed altijd zelf zijn hele boekhouding.

Geen extreme armoede

Groot is Spiere-Helkijn niet, maar volgens Willy kan er op sociaal én cultureel vlak wel nog iets gebeuren in de faciliteitengemeente. “Ik denk niet dat de armoede hier ontzettend hoog ligt, maar ik weet wel dat er toch een aantal inwoners onder begeleiding staan. Samen met de mensen die zetelen in het Bijzonder Comité zal ik er alles aan doen om hen zo goed mogelijk te blijven helpen en te begeleiden waar nodig. De armoede bestrijden, ook al is ze niet zo extreem, is een van mijn voornaamste aandachtspunten.” Ook de bouw van een woonzorgcentrum blijft Spiere-Helkijn beroeren. “Ik wil daar absoluut mijn steentje aan bijdragen”, klinkt het bij Willy. “Een woonzorgcentrum in onze gemeente zou een grote stap voorwaarts zijn voor onze ouderen. Ten slotte wil ik ook meer vervoersalternatieven voor mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen, verder uitwerken en op punt zetten.”

Na drie jaar stopt Willy sowieso als schepen en geeft hij zijn ambt door aan Marie-Christine Delaplace. “We hadden exact even veel stemmen. Bovendien ben ik dan 72 jaar, een mooie leeftijd om er mee te stoppen”, aldus de schepen. “Ik zal me de komende drie jaar wel vol inzetten om te bewijzen dat ik mijn plekje verdiend heb. Ik heb geen schrik van de oppositie, met wie ik trouwens nog geen problemen heb gekend. Ik hoop vooral dat we een constructieve gemeenteraad krijgen, met medewerking van de oppositie.”

Het voetbal mis ik niet echt

Willy Glorieux was een van de medestichters van het jeugdvoetbal in Spiere-Helkijn. 25 jaar lang was hij de voorzitter van FC Helkijn en gedurende 15 jaar deed hij er ook de boekhouding en was hij schatbewaarder. “Ik heb me daar voor honderd procent voor ingezet, maar een bepaald moment kwamen er moeilijkheden”, vertelt Willy over zijn voetbalperiode. “Ik heb toen wijselijk besloten om me terug te trekken.”

“Sinds de start van het nieuwe seizoen is er opnieuw een eerste ploeg en ik hoop voor hen dat alles vlot verloopt en blijft verlopen. Ik probeer ook graag om regelmatig eens een match te gaan bekijken. Maar verder dan dat gaat het niet, ik mis het voetbal niet echt”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier