Wielsbeke tekent burgemeestersconvenant niet

Magda Deprez © NVR
Redactie KW

Op de gemeenteraad van 26 september stelde oppositiepartij N-VA voor dat de gemeente het burgemeestersconvent zou tekenen. Dat is een wereldwijd klimaat- en energie-initiatief. De meerderheid besloot niet te tekenen. “We doen al heel veel voor het klimaat”, zegt schepen van Milieu Magda Deprez (CD&V).

Het belangrijkste punt van het burgemeestersconvenant is een vermindering van 40% van CO2-uitstoot op gemeentelijk niveau. Het convenant is niet bindend en er zijn geen standpunten aan verbonden. N-VA vindt het een gemiste kans. “”Klimaatverandering biedt grote uitdagingen voor de toekomst. We willen samen met alle stakeholders verdere klimaatverandering zoveel mogelijk afremmen en tegelijk Wielsbeke voorbereiden op mogelijke gevolgen ervan. Gezamenlijke inspanningen kunnen heel wat opleveren voor de levenskwaliteit van onze inwoners. Daarenboven loopt de gemeente hierdoor steun en expertise van andere overheden mis”, klinkt het bij Frank Soetaert. “We vinden ook dat de gemeente een solo slim speelt door zelfs het advies van de milieuraad niet te vragen.”

Volgens schepen van Milieu Magda Deprez kost de intekening op het convenant 16.000 euro. Veel te veel, zegt ze: “Je krijgt er weinig concrete zaken voor terug. Ondersteuning bij communicatie naar de burger door middel van workshops. Het is heel moeilijk om onze burger naar zo’n moment te trekken, hebben we al ondervonden. De gemeente moet dat niet altijd betalen. Laat de burger eerst eens bij zichzelf beginnen”, vindt ze.

Frank Soetaert.
Frank Soetaert.© NVR

N-VA denkt dat de prijs niet extreem hoog is. “We staan voor een grote toekomstuitdaging. De gemeentes die dat tekenen kunnen net heel veel van elkaar leren en je krijgt publieke zichtbaarheid op alle fronten.

Ze haalt ook aan dat de gemeente al heel wat milieu-investeringen gedaan heeft. “We hebben vier windmolens geplaatst, op de meeste gebouwen van de gemeente liggen zonnepanelen, het wagenpark breidden we uit met auto’s op CNG-brandstof en het personeel kan beroep doen op elektrische fietsen voor kleine verplaatsingen. Daarnaast vervangen we alle lantaarns langs de weg door LED-lampen. En we hopen ook dat het zwembad en het rusthuis kan profiteren van het warmtenet van bedrijven Agristo en Unilin. We vinden het nuttiger onze centen in dergelijke acties met daadkracht te steken”, sluit ze af.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier