Wielsbeke 2013/2018: Jongste raadslid haalt einde niet

Zittend v.l.n.r. Magda Deprez, Rik Buyse, Carlos Verbrugghe, Jan Stevens en gemeentesecretaris Bruno Debrabandere. Rechtstaand v.l.n.r. Daisy Lippens-Haydon, Pavèl Verstraete, Sandra Vanwonterghem-Devos, Geert Snoeck, Rachida Muylaert-Abid, Filiep De Vos, Guido Callewaert, Marc Debie, Georges Lambrech, Hilde Vermeulen-Debommarez, Isabelle Mervillie-Decrans, Geert Devrieze, Eddy Duyck, Caroline Van Canneyt-Lannoo, Jan De Potter, Youri Delporte en Tom Eeckhout. (Foto a-Carlos)
Redactie KW

Sinds 2012 verlieten zes verkozenen de gemeenteraad in Wielsbeke, om uiteenlopende redenen: Filiep De Vos, Geert Snoeck, Pavèl Verstraete, Isabelle Decrans, Tom Eeckhout en onlangs nog Youri Delporte. Zij werden telkens vervangen.

Wielsbeke 2013/2018: Jongste raadslid haalt einde niet

Filiep De Vos en Geert Snoeck (beiden CD&V/N-VA) waren verkozen, maar namen een mandaat op in de OCMW-raad. Kathleen Devliegere en Stefaan Lambrecht vervingen hen. Pavèl Verstraete (CD&V/N-VA) en Isabelle Decrans (U.) gingen buiten de gemeentegrenzen wonen en konden hun activiteiten niet verderzetten. Hun opvolgers waren Vincent Herman en Paul De Blanck. Tom Eeckhout (U.) verliet de gemeenteraad omwille van professionele redenen. André Naessens nam zijn mandaat niet op en zo volgde Kimberly Velghe Eeckhout op. Youri Delporte (U.) nam enkele weken geleden ontslag door persoonlijke redenen. Annie Vanlerberghe zetelt dus nog maar enkele weken in de gemeenteraad.

“Ik koos voor mijn toekomst in Gent en nam met spijt ontslag uit de raad” – Pavèl Verstraete

De Wielsbeekse raadsleden probeerden naar best vermogen hun mandaat op te nemen. Plichtsbewust namen ze hun taken op. Enkel bij overmacht verlieten de verkozenen de gemeenteraad. Op het einde van de legislatuur heeft Ooigem met zes mensen het minst aantal raadsleden, terwijl de gemeente in 2012 als sterkste uit de stembus kwam. Zeven raadsleden vertegenwoordigen Wielsbeke momenteel en Sint-Baafs-Vijve is het grootst met acht raadsleden. Op het vlak van leeftijd bleef de gemeenteraad ongeveer hetzelfde. Met Pavèl Verstraete verloor de gemeenteraad een jonge kracht. Politiek talent Kimberly Velghe kwam bij U. dan weer op het toneel.

Op kot in Gent

Pavèl Verstraete (CD&V/N-VA) was met zijn 19 jaar het jongste rechtstreeks verkozen gemeenteraadslid. Voor hem was zijn verkiezing een grote verrassing. “Ik herinner me die spannende oktoberdag als was het gisteren. Ik had het helemaal niet verwacht, maar wou wel mijn mandaat uitdoen. Ik zat op kot in Gent en zoals zoveel West-Vlamingen besloot ik mij daar te settelen. Ik koos voor mijn toekomst en nam met spijt in het hart ontslag uit de gemeenteraad. Het was een harde keuze om te maken“, vertelt hij.

Wielsbeke 2013/2018: Jongste raadslid haalt einde niet

De gemeenteraad veranderde zijn leven wel wat. “Elk lid neemt zoveel engagement op als hij zelf wil. Bij mijn partij CD&V zaten enkele gemotiveerde krachten die me over elk onderwerp informeerden en betrokken. Er heerste een goeie drive in de partij en zeker bij de jongeren”, weet hij. In Gent zal Pavèl zich niet aan een politiek avontuur wagen. “Door de voeling met de gemeente besloot ik me zes jaar geleden verkiesbaar te stellen. Met Gent heb ik die voeling niet, dus daar laat ik het voor wat het is. Niets zegt ook dat ik later niet terugkeer naar Wielsbeke. Wie weet stel ik mijn politieke ambities dan weer bij, maar dat zien we wel als het ooit zover komt”, geeft hij aan.

Vraag tijdens eerste gemeenteraad

Op 24-jarige leeftijd kwam Kimberly Velghe (U.) de gemeenteraad binnen. Bij de verkiezingen van 2012 kwam ze op bij U. “De partij is niet gebonden aan nationale partijpolitiek en legt de focus enkel op onze gemeente. Zes jaar geleden was ik nog Chiroleidster en ik wou die taak niet combineren met een functie in de OCMW- of gemeenteraad. In december 2015 werd ik uiteindelijk toch gemeenteraadslid. Ik had me al laten inwerken in enkele dossiers om echt iets te kunnen betekenen. Tijdens mijn eerste gemeenteraad stelde ik al een vraag over het speelplein in Ooigem. De meerderheid leek te schrikken omdat ik iets durfde te zeggen“, lacht ze.

Sinds Kimberly in de gemeenteraad zetelt, wordt ze op straat veel meer aangesproken. “Mensen komen naar mij met vragen en tips en ik neem dat mee voor hen. Ik wil mijn verantwoordelijkheid opnemen. Dat is mijn plicht, want daarom stemmen de mensen op jou”, vindt ze. Kimberly neemt ook tijdens deze verkiezingen een plaats in op de lijst van U. en wil haar taak graag verderzetten.

Geen strubbelingen

Ook het college van burgemeester en schepenen veranderde tijdens de legislatuur. Na de verkiezingen werd er afgesproken dat Marc Debie en Guido Callewaert (beide CD&V/N-VA) na twee jaar hun mandaat zouden afstaan. In hun plaats kwamen Daisy Lippens en Rachida Abid. Zij hadden ook een hoger aantal voorkeursstemmen in 2012. Alle wissels in de gemeenteraad en in het schepencollege verliepen zoals aangekondigd en zonder strubbelingen.

(NVR)