Wie is Gwendolyn Vandermeersch, de redder van de Stadense coalitie ?

Jos Remaut

Alhoewel ze al zeven jaar actief was in de Stadense CD&V, is Gwendolyn Vandermeersch eigenlijk nog een nieuwelinge in de gemeenteraad : ze kwam er pas in april jl. binnen via een opvolging. Nu heeft ze dus ontslag genomen uit de CD&V-fractie, om zich als onafhankelijke aan te sluiten bij de meerderheid.

Gwendolyn Vandermeersch (50) werd geboren in een klein arbeidersgezin in Oostnieuwkerke, waar ze ook opgroeide. Ze studeerde voor schoonheidsspecialiste maar heeft dit beroep nooit uitgeoefend. Ze heeft ook een tijdje in Roeselare gewoond en er gewerkt als wijnconsulente bij Delhaize.

Op vandaag is ze de trotse mama van drie zonen Xavier, Arne en Bryan en werkt ze fulltime mee in bvba Degrijse Constructie in Oostnieuwkerke, het bedrijf van haar partner Philiep.

In 2001 werd Gwendolyn lid van Markant, de aan CD&V gelinkte vereniging van vrouwen uit de middengroepen. Van daaruit stroomde ze door naar Unizo, waar ze begin 2009 voorzitter werd van de afdeling Oostnieuwkerke. En ze deed het goed, want onder haar voorzitterschap werd het ledenaantal binnen het jaar al met één vijfde opgetrokken.

Geboeid door de politiek

Dit engagement brengt haar uiteindelijk ook in de politiek, logischerwijs bij CD&V. Niet verwonderlijk, want politiek boeide haar al langer. Met de federale verkiezingen van 2010 duikt ze voor de eerste keer op een kieslijst, zij het op een betekenisloze plaats : elfde opvolger voor de Senaat. Toch kreeg ze bijna 15.000 bolletjes achter haar naam.

Dat smaakte naar nog dus, en bij de lokale verkiezingen van 2012 was Gwendolyn Vandermeersch twee keer kandidaat : voor de gemeenteraad stond ze op de 6de plaats bij CD&V, maar ze moest zich met haar 599 stemmen tevreden stellen met een opvolgersplaats. Maar ze was ook kandidaat voor de provincieraad, waar ze ook zesde stond en 2394 stemmen behaalde. Ook hier was ze niet verkozen, terwijl haar partijgenoot Hans Mommerency, ook uit Oostnieuwkerke, uiteindelijk wel in de provincieraad belandde. Gwendolyn werd in Staden wel OCMW-raadslid voor CD&V.

Maar Gwendolyn bleef strijdvaardig en ambitieus, en na de verkiezingsnederlaag van CD&V in Staden, neemt ze begin 2013 het voorzitterschap op van haar partij. Ondertussen is ze in 2014 ook nog even kandidaat op de opvolgerslijst van CD&V voor het Vlaams Parlement.

Begin dit jaar, ondertussen woedde de politieke crisis al in de gemeente, werd Gwendolyn Vandermeersch als voorzitter van CD&V Staden opgevolgd door Sarah Van Walleghem. En nu, op donderdag 29 september 2016, maakt ze dus bekend dat ze uit CD&V stapt : ze wordt lid van Open VLD en zal zich in de gemeenteraad opstellen als onafhankelijke (wettelijk gezien kan ze als verkozene op een CD&V-lijst geen deel uitmaken van de Open VLD-fractie), maar wel meestemmen met de meerderheid.

“Verantwoordelijkheid opnemen”

Gevraagd naar een reactie over wat haar gisteren op de gemeenteraad door CD&V werd naar het hoofd geslingerd, antwoordt ze : “Ik heb mijn verantwoordelijkheid opgenomen omdat ik niet langer kon aanzien hoe onze mooie gemeente wegkwijnde door het politieke immobilisme. Als ondernemende vrouw ben ik heel blij dat daar nu een einde is aan gekomen. Voor velen zal mijn bewuste keuze om uit CD&V te stappen overkomen als een plotse wending in een soap die al veel te lang wordt uitgezonden. Voor anderen, zoals ikzelf, is mijn overstap naar Open VLD het einde van die soap en het begin van een nieuw verhaal..”

“Sinds mijn man door langdurige ziekte ons bedrijf niet meer kon leiden, is er voor mij persoonlijk veel veranderd. Ik leerde kort op de bal spelen en moeilijke beslissingen nemen binnen een beperkte tijdspanne. Het opende in zekere zin mijn ogen.”

Gwendolyn benadrukt verder dat het wel degelijk Francesco Vanderjeugd is die het initiatief heeft genomen voor de gesprekken deze zomer. “Dat waren heel goede gesprekken, en Open VLD is een groep waar ik me zeker thuis zal voelen. Het is immers een partij die de belangen van de ondernemers heel goed aanvoelt en verdedigt. Of er ook over de verdere toekomst gesproken is ? Nee, ik ben helemaal niks beloofd voor 2018 of daarna. Laat dat duidelijk zijn voor allen die me persoonlijke ambitie aanwrijven !”

Coalitie Staden gered : Gwendolyn Vandermeersch stapt uit CD&V en sluit aan bij Open VLD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier