Wie is er klaar voor CD&V in Jabbeke?

Burgemeester Daniël Vanhessche.
Redactie KW

De vorige gemeenteraadsverkiezingen waren niet echt een succes voor de oppositiepartijen. In plaats van de absolute meerderheid van CD&V te doorbreken, werd die nog versterkt. Wat brengen de komende gemeenteraadsverkiezingen, wetende dat Paul Vanden Bussche (SP.A) niet meer opkomt?

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

“Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat de burgemeester opnieuw opkomt als lijsttrekker”, zegt Kristof Janssens, voorzitter van CD&V Jabbeke. “Dat is evenwel een beslissing van het partijbestuur, dat daarover ten gepaste tijde zal stemmen op voordracht van het lijstvormingscomité. Net zoals de lijsttrekker nog niet formeel is aangeduid, kan er over de andere plaatsen ook nog niet worden gecommuniceerd.”

Van het huidige schepencollege, stuk voor stuk stemmenkanonnen, zal naar verwachting iedereen weer opkomen. Ouderdomsdeken en informeel (feest)burgemeester van Zerkegem Georges Lievens stopt op 75-jarige leeftijd met zijn politieke carrière. Wie voor CD&V het gat in Zerkegem zal opvullen, is onduidelijk. Ook Cindy Sabbe stopt, de jongedame voelt zich niet zo thuis in de politiek. Het wordt eveneens uitkijken welke plaats Hendrik Bogaert toebedeeld krijgt en welke vrouw er ‘wegloopt’ – hebben we deze dame niet gespot tijdens de eerste Brugse marathon? – met de tweede plaats. CD&V mikt weer op een absolute meerderheid. Het lijkt alsof het grootste probleem binnen CD&V Jabbeke wel de verjonging blijkt, met flink wat 50-plussers als stemmenkanonnen.

Oppositie

Bij N-VA, momenteel de enige bedreiging voor gigant CD&V, lijkt alles rustig. De lijsttrekker wordt weer Geert Orbie. “Alle actieve politici zullen weer op de lijst staan“, verklaart Geert Orbie. Wat er met ‘onafhankelijke’ Caroline Daenekindt – eerder uit de N-VA gestapt – zal gebeuren, is afwachten. “Er zijn nog verschillende opties open”, zegt ze. Dat de Snellegemse zal opkomen op één of andere lijst is dus nog niet geheel zeker, maar het zal alvast niet bij N-VA zijn. Ook Vlaams Belang is al bezig met zijn huiswerk. “Lijsttrekker wordt Reinhart Madoc”, verklaart voorzitter Filip Verhelst. “De lijst is nog niet volledig. We zoeken voornamelijk vrouwelijke kandidaten. De voorbije jaren zaten we dan wel niet in de gemeenteraad, maar we hebben ons bestuur verruimd. Daarnaast waren we via ons infoblad en via pamfletten per wijk toch wel actief.”

Het grootste probleem binnen CD&V Jabbeke lijkt de verjonging

Bij het kartel SP.A-Groen Plus wacht gemeenteraadslid Nadia Hendrickx een grote uitdaging. Jacques Monteyne overleed eerder dit jaar en nu geeft Paul Vanden Bussche te kennen dat hij stopt met zijn politieke loopbaan. “Ik had dit reeds gecommuniceerd binnen de partij. Ik ben nu 61 jaar en zal dus 68 jaar zijn op het einde van een volgende legislatuur. Jammer ook voor ons dat Jacques Monteyne is heengegaan.” Nadia Hendrickx: “Ik zal de lijst trekken. De andere plaatsen zijn nog niet ingevuld, we moeten hierover nog een algemene vergadering houden. We kunnen ook nog geen antwoord geven over het kartel. Er waren wel al contacten, maar er is nog geen beslissing genomen. Voor de volgende verkiezingen gaan we ons als SP.A alvast vooral focussen op mobiliteit, verkeersveiligheid, communicatie, groene stroom, senioren en jeugd.”

Blauw aperitief

Voor Open VLD waren de vorige gemeenteraadsverkiezingen een dieptepunt, net als Vlaams Belang verdween de partij uit de gemeenteraad. Dat werkt blijkbaar door. Vincent Traen is niet meer politiek actief en Francois Sybille geeft aan dat het al maanden windstil is bij Open VLD Jabbeke. “Er is binnenkort een blauw aperitief in café Mutley op ‘t Zand”, verklaart Vincent Traen. “Dan zullen er wel een aantal zaken weer opgenomen worden.”

(PA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten