West-Vlaanderen verliest zetel bij volgende verkiezingen voor Vlaams Parlement

© BELGA

Bij de volgende verkiezingen voor het Vlaams Parlement in 2024 verliest de kieskring West-Vlaanderen een zetel en krijgt Vlaams-Brabant er een zetel bij. De nieuwe zetelverdeling is een gevolg van nieuwe bevolkingscijfers op basis waarvan de zetelverdeling om de tien jaar wordt vastgelegd. De Vlaamse regering heeft de nieuwe zetelverdeling vrijdag goedgekeurd op voorstel van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).

Net als de verdeling van de zetels in de Kamer of het Waals Parlement wordt ook de zetelverdeling van het Vlaams Parlement om de tien jaar herbekeken op basis van de bevolkingscijfers. De vorige tienjarige periode eindigde op 27 mei 2022.

Op basis van het bevolkingscijfer op 28 mei (6.729.875) is er nu een nieuwe zetelverdeling. Antwerpen blijft de grootste kieskring en behoudt 33 zetels, Oost-Vlaanderen behoudt 27 zetels, West-Vlaanderen zakt van 22 naar 21 zetels, Vlaams-Brabant maakt de omgekeerde beweging van 20 naar 21 zetels en Limburg behoudt 16 zetels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier