Wervik is ambitieuzer dan ooit: meerjarenplan bevat 42,5 miljoen euro aan investeringen

De Steenakker is de grootste centrumparking en bevindt zich in een slechte toestand. Het komt tot een heraanleg nadat eerst in de Gasstraat een groene parking is aangelegd. © MV
Redactie KW

Het nieuwe stadsbestuur van SP.A en de stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project stelt komende dinsdagavond op de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 voor. Er is voor maar liefst 42,5 miljoen euro investeringen voorzien. De financieel zwaarste dossiers zijn al opgestart in de vorige legislatuur. Zoals de heraanleg van de Steenakker (1.275.000 euro), de aanleg van een groene parking in de Gasstraat, de bouw van een nieuw zwembad en de uitbouw van de stadszaal Oosthove, het gc langs de Wervikstraat in Geluwe.

Door Erik De Block

De hoofdbrok gaat alvast naar het nieuw gemeenschapscentrum. Dat dossier is volledig klaar. Er is een krediet van 7,4 miljoen euro ingeschreven. Voor de grondige renovatie en uitbreiding van Ter Linde in Geluwe is 2.925.000 voorzien. De zes raadsleden van CD&V en hun drie collega’s van N-VA hadden tijdens de eindejaarperiode meer te doen dan te koken en om boodschappen gaan. Het doornemen van het meerjarenplan voor de komende zes jaar is immers een ferme opdracht. De oppositiepartijen hadden gevraagd om de gemeenteraad een week later te voorzien maar daar gaf het schepencollege geen gevolg aan.

Rekestraat

“We voorzien een aparte gemeenteraad over alleen maar het beleidsplan en hebben alles wat belastingen en retributies op de gemeenteraad in december besproken”, aldus burgemeester Youro Casier (SP.A). Op de dagorde komende dinsdag staan er slechts vijf punten. Waaronder de goedkeuring van het verslag van de vorige gemeenteraad en uiteraard de bespreking en goedkeuring van het meerjarenplan. Alvast een heel belangrijk document. Het beleidsplan kreeg als titel ‘Samen voor een bruisende, groene en sociale stad, klaar voor de toekomst’.

We voorzien een aparte gemeenteraad met het beleidsplan als onderwerp – burgemeester Youro Casier

Het dossier voor de wegwerkzaamheden en rioleringswerken in de Bakkerstraat, Rekestraat en het stuk van de Molenstraat tussen de Gasstraat en de spoorlijn dateert ook uit de vorige legislatuur. Nu is hiervoor een krediet van 2.085.000 euro ingeschreven. Opmerkelijk is dat daar nu ook de Vredestraat bijkomt. Het nieuwe stadsbestuur maakte eerder ook al de intentie voor de aanleg van een stadsbos bekend. Hiervoor is in 2023 en 2024 twee keer 50.000 euro voorzien. Vijf locaties die op vandaag geen functie meer hebben, wil men ontharden en beplanten. Jaarlijks is hiervoor 25.000 euro ingeschreven. Dat gaat bijvoorbeeld om de parking in de Westmolenstraat.

Kunstgrasveld

Van een nieuw stadsatelier voor de stedelijke groendienst en technische dienst is er nergens een spoor in de hele bundel. Wel wordt een krediet van 600.000 euro voorzien voor de bouw van een loods voor de dienst feestelijkheden. Nu huurt men hiervoor twee ruimtes, in Wervik en Komen.

Op het recreatiedomein De Balokken komt er een tentenweide. Hiervoor is 60.000 euro ingeschreven. Voor het parkeren zal het schepencollege een samenwerking met een parkeerbedrijf aangaan. Het parkeren zal op bepaalde plaatsen worden gecontroleerd door sensoren. Hiervoor ligt er 30.000 euro vast. Het gewezen restaurant Bella Roma naast het stadhuis wordt gesloopt en daar komt een openbare ruimte. Voor de aanleg is een krediet van 175.000 euro voorzien.

Het is uitkijken of het Nationaal Tabaksmuseum een andere naam zal krijgen. Eerst wordt voor het invullen van het concept een studiebureau aangesteld. Voor 2021 en 2022 is telkens 25.000 euro ingeschreven. Hoop doet leven. Ook voor de voetbalclubs. Kristof Vandamme (CD&V) kaartte eerder de slechte toestand van de voetbalvelden aan en pleitte om de mogelijkheid te onderzoeken voor de aanleg van een kunstgrasveld. Voor 2025 is hiervoor een krediet van 400.000 euro geboekt. Een totaal voor maar liefst 42,5 miljoen euro investeringen is voor een gemeente als Wervik vrij veel. Zes jaar geleden bij de nieuwe legislatuur van toen SP.A-N-VA-Open VLD was dat in het meerjarenplan 33,7 miljoen euro. “We zijn ambitieus”, klonk het toen. Nu dus nog meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier