Werken begraafplaats Ter Ruste in Poperinge zijn opgestart

© MD
Redactie KW

In het meerjarenplan 2020-2025 van de Stad Poperinge zijn fors wat middelen voorzien voor de vergroening van het openbaar domein. In 2020 staat de grondige opwaardering van de begraafplaatsen in deze ambitie centraal.

“Een belangrijk deelproject binnen de doelstelling om het openbaar domein te vergroenen zijn de stedelijke begraafplaatsen. De begraafplaatsen van Watou en Reningelst werden vorig jaar reeds aangepakt. De voorbije weken werden de werken aan de begraafplaatsen Haringe, Proven, Krombeke, Roesbrugge en het Rekhof afgerond. In het najaar 2020 worden deze begraafplaatsen door de stedelijke groendienst verder afgewerkt met zitbanken, vaste planten, bloembollen en wateraftappunten”, aldus schepen Ben Desmyter (CD&V).

Verschillende fases

Ondertussen werd ook de opdracht toegekend voor de verdere werken op de begraafplaats Ter Ruste langs de Elverdingseweg. Ook daar gaan de vergroening en opwaardering verder. In een eerste fase werden reeds een inkomplein en een ceremoniële afscheidsplaats of afscheidstuin met een nieuwe voorziening voor een strooiweide voorzien.

In de volgende fase die nu start volgt de afwerking van de herdenkingsdreef, de aanleg van een herdenkingstuin (kinderbegraafplaats), wateraftappunten, een nieuwe groene parking voor bezoekers, sanitair, het ontdoen van alle overbodige verhardingen en de verdere vergroening door middel van het inzaaien van gazon en de aanplanting van inheemse hoogstambomen.

Minimale hinder

“Hoofdaannemer Dewulf is begin juli gestart met de werken. Nog voor het bouwverlof zal in een eerste zone de dolomietverharding vervangen worden door het inzaaien van gras. Na het bouwverlof gaan de werken in verschillende fases verder. De werken worden opgeschort tijdens de herdenkingsperiode eind oktober tot begin december 2020, waarna de werken verdergaan. Afhankelijk van de weersomstandigheden voorziet het stadsbestuur het einde van de werken tegen april 2021”, zegt de schepen nog.

Het stadsbestuur vraagt om geduld en begrip tijdens de werken, omdat de praktische uitvoering nu eenmaal tijd vergt. Logischerwijs zullen tijdens de werken bepaalde zones tijdelijk minder goed toegankelijk zijn. In overleg met de aannemer beperkt de stad dat tot het minimum door in verschillende fases te werken. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier