Weinig haast bij Meense partijen om namen te lossen

Virginie Breye. © WO
Redactie KW

Nog 150 dagen voor we met zijn allen naar de stembus trekken. Op 14 oktober kies je wie de volgende zes jaar Menen zal besturen. Wie en welke partijen vind je straks op de lijsten, wie doet niet meer mee? Tijd voor een stand van zaken.

Nog 150 dagen, maar de Meense politieke partijen hebben nog niet veel losgelaten. Eind vorig jaar al beslisten Groen en SP.A om niet samen op te komen. Philippe Mingels wordt de lijsttrekker bij Groen, Karolien Poot en Jan Verbrugge komen respectievelijk op plaats twee en drie. An Maes is de lijstduwer. Bij SP.A is de top drie al een tijdje bekend: lijstrekker wordt Patrick Roose, momenteel zetelt hij als fractieleider in de OCMW raad. Angelique Declercq staat op plaats twee en Jelle Janssens op drie. Voorzitter Herman Ponnet zal “wellicht” lijstduwer worden, zoals hij het zelf stelt.

De partij staat voor een grote uitdaging. In 2012 stonden stemkanonnen Gilbert Bossuyt, Olivier Deboel, Christine Depoortere en Marc Paelinck nog op de lijst. Het is koffiedik kijken of de jonge garde de Meense kiezer zal kunnen overtuigen. Aan hun linkerzijde duikt voor het eerst de PVDA op die gedeeltelijk in dezelfde stemmenvijver komt vissen. Die partij komt op in slechts een aantal West-Vlaamse steden, waaronder Menen.

Geen plaats voor Karl

Lijsttrekker Peter Degandt kon onder meer schoonvader Rudy Nuytten overtuigen. Als zittend gemeenteraadslid voor Open Stad neemt Nuytten het peterschap van PVDA Menen voor zich. Open Stad houdt er trouwens mee op. De andere zetelende mandataris voor die partij, Karl Debuck, zal niet langer politiek actief zijn na de verkiezingen. SP.A hield een tijdje de boot af over een mogelijke terugkeer van Debuck, maar liet recent weten dat er voor hem geen plaats meer is op de verjongde lijst, wat deze laatste betreurt: “Ik geloof nog in de partij, in de vorige verkiezingen nog de grootste van de stad. Volgens mij maakt ze trouwens een goede kans om terug in het beleid te stappen.”

Karl Debuck geeft binnenkort een ongetwijfeld spraakmakend interview in de rubriek De Zondaggast op radio Jess FM. Het Vlaams Belang zal het dit jaar moeten doen zonder Claude Lecointre, lijsttrekker bij de vorige twee verkiezingen. Eddy Vandendriessche uit ‘Ons Dorp’ wordt de lijsttrekker van ‘Vlaams Belang Groot Menen’ en is van plan de partij een nieuwe doorstart te geven. Voorlopig zijn slechts vier namen bekend, lijstduwer is Dorianne De Wiest.

“Nieuw komt met kwaliteit op ofwel helemaal niet” – Virginie Breye

En dan is er nog de partij Nieuw. Zij behaalden bij de vorige verkiezingen één zetel. Of we ze terug zullen vinden op de lijsten in oktober is nog maar de vraag. Virginie Breye werd al benaderd door andere partijen, maar heeft in ieder geval de intentie om opnieuw een lijst te vormen. “Voorlopig lukt dit nog niet”, bekent ze. “Nieuw is een puur lokale partij, die zich bekommert om wat er speelt in Menen. We hebben geen binding met enige nationale politiek. Er zijn nog heel wat zaken die mislopen in de stad. Het bestuur doet veel beloftes, maar doet er niks mee, of stelt uit tot het masterplan zal worden uitgewerkt. We hebben genoeg mensen die met ons sympathiseren, maar zich niet willen engageren op de lijst. Indien Nieuw terug opkomt, dan zal het met een kwaliteitsvolle lijst zijn of helemaal niet.”

Meerderheid in stilte

Helemaal stil is het bij de partijen die momenteel het bestuur vormen. CD&V heeft geen nieuws te melden, zelfs wie lijsttrekker is wordt nog niet bekend gemaakt. De CD&V afdelingen in de buurtgemeenten zijn wel al sneller uit de startblokken geschoten. Bij Open VLD schiet het vormen van de lijst goed op, volgens schepen Tom Vlaeminck. “We zijn nog niet helemaal klaar, we kiezen ervoor om het nog wat uit te stellen. Zo blijft de verkiezingsdrukte ook nog even uit en kunnen we nog een tijd rustig verder werken.”

Hetzelfde horen we bij N-VA waar de kopmannen en- vrouw wel al bekend zijn. De huidige OCMW voorzitter Renaat Vandenbulcke wordt lijsttrekker met schepen Griet Vanrijckegem op plaats twee. Schepen Dirk Vanholme duwt. “We zijn nog onze lijst aan het vormen, de volledige lijst zal bekend gemaakt worden op 11 juli“, zegt NV-A voorzitter Renaat Vandenbulcke. “Ons programma is gevormd, maar blijkbaar hebben de anderen geen haast om wat dan ook bekend te maken. Daar sluiten we ons bij aan.”

(SLW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.