Waterkwaliteit Brugse reitjes goed om te zwemmen dit weekend

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Voorlopig is de waterkwaliteit goed in de Brugse reitjes en er zijn voldoende – twaalf – redders gevonden om toezicht te houden. Brugge maakt zich op voor een plons zaterdag ter hoogte van de Coupure.

Sportschepen Franky Demon (CD&V) kon tijdens de gemeenteraad dinsdagavond instemmend knikken, toen raadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) polste naar de waterkwaliteit in de Brugse reitjes. “Die is pico bello”, aldus Demon.

Volgens burgemeester Dirk de fauw zal de waterkwaliteit nog verbeteren, eens de Katelijnestraat heraangelegd is: “Onder de Mariabrug, waar er nog water geloosd wordt, zal er acht meter diep een syphon geplaatst worden.”

Volgens Martine Bruggeman (N-VA) springen jonge zwemmers van de voetgangersbrug aan Bombardier in de Gentse Vaart. En Pascal Ennaert (SP.A) ziet dezer dagen vele gezinnen zwemmen in de Sint-Pietersplas, wat ook verboden is: “Moet er daar geen zwemzone ingericht worden?”

Franky Demon pleit ook voor een opwaardering van de Sint-Pietersplas: “Maar zwemmen vereist veilige in- en uitstap punten én ook toezicht door redders.”

burgemeester Dirk De fauw wijst op het politiereglement dat sinds 1985 zwemmen in openbare vijvers en waterlopen verbiedt: “Tenzij een uitzondering toegelaten wordt, zoals deze zomermaanden in de reitjes, maar dan enkel aan de Coupure.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier