In zijn open brief is Ward Vergote, sinds 2013 burgemeester van Moorslede, niet mals voor zijn partijvoorzitter. "Ik erger me enorm aan het feit dat Gwendolyn Rutten unilateraal heeft beslist dat elke samenwerking met Vlaams Belang hoe dan ook uitgesloten is", trekt hij van leer. "Tot nader order is Open VLD nog altijd een democratische partij en ik ben ervan overtuigd dat heel veel leden de mening van onze voorzitter niet delen. En zij vormen nog altijd de basis van de partij."

"We hebben op zondag 26 mei redelijk goed stand gehouden, maar daar koop je niks mee. Ook wij zijn achteruit gegaan en dat is slecht nieuws. Als je in de politiek het verschil wil maken, moet je vóóruit gaan. Ik constateer trouwens dat ik steeds minder fan ben van de standpunten van mijn eigen partij. Geen positief signaal."

Op verkiezingszondag kreeg Ward Vergote de volmacht van zijn zoon en dochter om hun stem uit te brengen, maar dat bezorgde hem een koude douche. "Ik vroeg hen op wie ik in hun naam moest stemmen. Ik was ervan overtuigd dat ze meteen enkele Open VLD-namen op tafel zouden gooien, maar ik kreeg te horen dat ik voor hen op mensen van andere partijen moest stemmen. Ik wist niet wat er gebeurde. Ik heb mijn kinderen altijd liberaal opgevoed, maar dat zij nu voor een andere partij kozen, blies me van mijn sokken. Voor mij is het duidelijk: er schort iets aan de visie van Open VLD."

"Zelf een politiek trapje hoger acteren is voorlopig niet aan de orde. Maar in 2024 kunnen de kaarten volledig anders liggen"

Ward hoopt dat Open VLD opnieuw een rechtsere koers gaat varen. "We moeten ons opnieuw focussen op de kern van het liberalisme: onze ondernemers, zelfstandigen en mensen die wíllen werken centraal zetten."

Gwendolyn Rutten moet volgens Ward Vergote luisteren naar haar achterban. © BELGA

Of het cordon sanitaire moet doorbroken worden, laat de burgemeester in het midden. "Dat is niet aan mij om te beslissen", zegt hij. "Maar het is in elk geval een ondemocratisch gegeven. Ik vind dat we als Open VLD op zijn minst het gesprek met Vlaams Belang moeten aangaan en luisteren naar wat ze te vertellen hebben. Er zijn zeker raakpunten en de terreinen waarop we verschillen, kunnen gefilterd worden. Het is onze democratische plicht om met hen te praten."

Zijn open brief lokte flink wat reactie uit, ook binnen de partij. "En heel wat mensen delen mijn mening. Voorzitter Rutten heb ik nog niet gehoord, neen. Maar ik ben zeker bereid op met haar van gedachten te wisselen. Ik wil de top van onze partij wakker schudden voor het helemaal te laat is."

Zelf een politiek trapje hoger zetten is (nog) niet aan de orde, zegt Ward Vergote. "Ik run een eigen zaak als dentaaltechnicus en ben met veel overgave burgemeester van Moorslede. Dat is voorlopig meer dan voldoende. Maar in 2024 kunnen de kaarten helemaal anders liggen."

Lees hier de integrale open brief van Ward Vergote.

In zijn open brief is Ward Vergote, sinds 2013 burgemeester van Moorslede, niet mals voor zijn partijvoorzitter. "Ik erger me enorm aan het feit dat Gwendolyn Rutten unilateraal heeft beslist dat elke samenwerking met Vlaams Belang hoe dan ook uitgesloten is", trekt hij van leer. "Tot nader order is Open VLD nog altijd een democratische partij en ik ben ervan overtuigd dat heel veel leden de mening van onze voorzitter niet delen. En zij vormen nog altijd de basis van de partij.""We hebben op zondag 26 mei redelijk goed stand gehouden, maar daar koop je niks mee. Ook wij zijn achteruit gegaan en dat is slecht nieuws. Als je in de politiek het verschil wil maken, moet je vóóruit gaan. Ik constateer trouwens dat ik steeds minder fan ben van de standpunten van mijn eigen partij. Geen positief signaal."Op verkiezingszondag kreeg Ward Vergote de volmacht van zijn zoon en dochter om hun stem uit te brengen, maar dat bezorgde hem een koude douche. "Ik vroeg hen op wie ik in hun naam moest stemmen. Ik was ervan overtuigd dat ze meteen enkele Open VLD-namen op tafel zouden gooien, maar ik kreeg te horen dat ik voor hen op mensen van andere partijen moest stemmen. Ik wist niet wat er gebeurde. Ik heb mijn kinderen altijd liberaal opgevoed, maar dat zij nu voor een andere partij kozen, blies me van mijn sokken. Voor mij is het duidelijk: er schort iets aan de visie van Open VLD."Ward hoopt dat Open VLD opnieuw een rechtsere koers gaat varen. "We moeten ons opnieuw focussen op de kern van het liberalisme: onze ondernemers, zelfstandigen en mensen die wíllen werken centraal zetten."Of het cordon sanitaire moet doorbroken worden, laat de burgemeester in het midden. "Dat is niet aan mij om te beslissen", zegt hij. "Maar het is in elk geval een ondemocratisch gegeven. Ik vind dat we als Open VLD op zijn minst het gesprek met Vlaams Belang moeten aangaan en luisteren naar wat ze te vertellen hebben. Er zijn zeker raakpunten en de terreinen waarop we verschillen, kunnen gefilterd worden. Het is onze democratische plicht om met hen te praten."Zijn open brief lokte flink wat reactie uit, ook binnen de partij. "En heel wat mensen delen mijn mening. Voorzitter Rutten heb ik nog niet gehoord, neen. Maar ik ben zeker bereid op met haar van gedachten te wisselen. Ik wil de top van onze partij wakker schudden voor het helemaal te laat is."Zelf een politiek trapje hoger zetten is (nog) niet aan de orde, zegt Ward Vergote. "Ik run een eigen zaak als dentaaltechnicus en ben met veel overgave burgemeester van Moorslede. Dat is voorlopig meer dan voldoende. Maar in 2024 kunnen de kaarten helemaal anders liggen."Lees hier de integrale open brief van Ward Vergote.