Vzw Trage Wegen Ingelmunster krijgt gelijk van gouverneur, buur moet poort verwijderen

Mike Van Acoleyen (links) en Dani Nolf © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Van aan de Bruggestraat tot aan de Overdevestraat in Meulebeke loopt een trage weg dwars over de paardenmanege Tiliahof. De trage weg ligt er al lang en is een doorgang voor voetgangers, fietsers en ruiters die een veilige weg naar het trage wegennet in Meulebeke zoeken. De weg werd even afgesloten door een buur, maar daar steekt de gouverneur nu een stokje voor.

In het voorjaar werd de lokale afdeling Ingelmunster van vzw Trage Wegen gecontacteerd door de uitbaatster van de manege met de melding: ‘Een buur installeert een poort dwars over de weg’.

“Onderzoek leerde dat de trage weg inderdaad over de grond van die buur liep. Maar dat geeft hem niet het recht om die weg af te sluiten. Er zit een erfdienstbaarheid op. Iedereen moet recht van doorgang krijgen. Zo’n poort kan niet. We dienden een verzoekschrift in om de weg op te nemen als gemeentelijke weg. Dan kan de gemeente beter optreden”, legt Mike Van Acoleyen uit.

“De gemeente legde het verzoekschrift echter naast zich neer. Ze eisten een hele reeks handtekeningen van 2% van de Ingelmunsternaars, anders kon het verzoek niet in rekening worden genomen”, volgens hen.

“Fout”, reageert Mike verder. “Het Decreet op de Gemeentewegen kent zo geen voorwaarden. De gemeente mag die dus niet zomaar opleggen.”

De volgende stap was een klacht bij de gouverneur, en die gaf de vzw over de volledige lijn gelijk. De gemeente werd verplicht om het besluit van de gouverneur in de gemeenteraad mee te delen,en het verzoekschrift in behandeling te nemen.

Rechtszaak

“En zo geschiedde”, vervolgt Mike. “De voorzitter van de gemeenteraad moest met een zuur gezicht en schaamrood op de wangen het besluit meedelen. Maar de behandeling van het dossier verliep achter gesloten deuren. Dani Nolf en ikzelf van de vzw moesten de raadszaal verlaten.”

Later vernamen ze via een brief van algemeen directeur Dominik Ronse de uitslag.

“De gemeente staat positief tegenover de vraag, maar de twee buren zitten in een rechtszaak over recht van doorgang. Daar wil de gemeente zich niet in mengen. Ze nemen het dossier ‘in beraad’. Op de lange baan dus. Vreemd”, vindt de vzw.

“Het verzoekschrift ging over toegang op een weg die al tientallen jaren in gebruik is. Dat is dus een publieke doorgang, zelfs van nog voor die buren er woonden. Het conflict tussen de buren is privé, dat heeft daar niets mee te maken. De rechten van het publiek zijn toch niet ondergeschikt aan de angst van een weifelend bestuur?” aldus Mike Van Acoleyen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier