VRT-nieuwslezeres Maïté Piessen verdwijnt van de radio nu echtgenoot Benjamin Dalle minister is

De verrassende keuze voor Benjamin Dalle als minister van Media heeft ook gevolgen voor VRT Radio. Een van de vaste nieuwslezeressen Maïté Piessen verdwijnt uit de ether.

Benjamin Dalle legde dinsdagnamiddag de eed af als Vlaams minister. © belga

Benjamin Dalle legde deze middag de eed af als Vlaams minister voor Brussel, Jeugd en Media. De 37-jarige Dammenaar die nu in Brussel woont, is daarmee ook letterlijk de benjamin van de Vlaamse regering Jambon I. Na elf jaar achter de schermen – als kabinetsmedewerker en hoofd van de studiedienst van CD&V – treedt Benjamin Dalle nu naar het voorplan. “Voor of achter de schermen: voor mij is het belangrijk dat ik me in mijn job kan inzetten voor iets. Eerlijk: het was niet mijn plan, maar ik ben zeer blij en vereerd dat ik die kans krijg en dat de partij het vertrouwen in mij heeft gesteld.”

Wanneer wist u dat er een ministerpost voor u was weggelegd?

Benjamin Dalle: “De eerste keer dat ik er iets van vernam was gisterenavond, toen voorzitter Wouter Beke me belde. En de bevestiging kwam pas ’s avonds laat want eerst moest alles nog goedgekeurd worden door onze fractie.”

VRT-journalist Ivan De Vadder noemde u met uw portefeuille ‘het kneusje van de regering’. Waarom vindt u van niet?

“Natuurlijk ga ik daar niet mee akkoord. Alleen al de bevoegdheid Brussel is zeer belangrijk. Kijk naar wat ons bezighoudt: tewerkstelling, mobiliteit, klimaat… Dat kan je alleen maar samen met Brussel, en ook Wallonië, regelen. Ik zie me daar als verbindingsfiguur met Brussel. Ook mijn andere bevoegdheden Jeugd en Media vind ik zeer belangrijk. Jeugd gaat over onze toekomst, onze jonge mensen. Over heel veel verenigingen, jeugdhuizen, vrijwilligers… En dat sluit echt aan met het DNA van onze partij. Ik wil de vrijwilligers ondersteunen in hun engagement.”

Welke affiniteit heeft u met uw portefeuilles Brussel, Jeugd en Media?

“Brussel is logisch, daar woon ik nu al meer dan tien jaar. Ik ben nog geen specialist in de twee aangelegenheden. Vanuit de studiedienst kon ik natuurlijk wel heel veel thema’s opvolgen en ik was ook betrokken bij de Vlaamse formatie. Ik heb wel wat bagage, maar ik zal de komende weken vooral studeren en – nog veel belangrijker – aanwezig zijn op de verschillende terreinen om met de mensen te spreken.”

Wat zijn op het eerste gezicht de grootste uitdagingen voor u?

“We maakten een regeerakkoord met veel ambitieuze doelstellingen en voorstellen. Ik ga de komende weken kijken hoe ik dat zo efficiënt mogelijk kan realiseren. Mijn visie is: het gaat er over om zaken gedaan te krijgen.”

Wanneer zult u binnen vijf jaar tevreden zijn?

“Als de Vlamingen weer trots kunnen zijn op hun hoofdstad Brussel. En als we een sterk beleid konden voeren voor de jeugd en de media.”

Maïté Piessen.
Maïté Piessen.© © VRT – JOOST JOOSSEN

Tot slot: u bent getrouwd met VRT-journaliste Maïté Piessen. Dit lijkt onmogelijk combineerbaar. Hoe zal dit worden opgelost?

“Voor ons kwam het nieuws ook als een verrassing, niet alleen het ministerschap maar ook nog eens de bevoegdheden. Ze heeft dit onmiddellijk aangekaart bij haar hoofdredactrice en ze hebben meteen beslist dat ze niet meer het nieuws zal lezen. Nu bekijken ze samen welke job ze kan uitoefenen. In elk geval: werk en privé houden wij strikt gescheiden. Het spreekt voor zich dat ik over mijn politiek werk niet spreek met haar, en zij ook niet over het hare met mij. Dat gaan we ook in de toekomst zo goed mogelijk proberen te doen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.