Vrouwbeweging Marianne (PVDA) voert actie op Vrouwendag in Kortrijk

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Aan de Grote Kring konden passanten een boodschap achterlaten op opgehangen schorten, als symbool voor vrouwen.

De PVDA benadrukte op de Vrouwendag het belang van de strijd voor vrouwenrechten. “Het loon voor vrouwen ligt nog altijd 20 procent lager dan dat van mannen en hun gemiddeld pensioen bedraagt niet eens 900 euro”, luidt het bij Marianne, de vrouwbeweging van de PVDA. Op opgehangen schorten, als symbool voor vrouwen, konden passanten een boodschap achterlaten.

Actie tegen geweld tegen vrouwen

“We focussen op een aantal zaken”, klinkt het. “Onder meer op een volwaardig pensioen voor vrouwen na 40 werkjaren, een 30-urenweek met behoud van loon, geweld tegen vrouwen… Elk slachtoffer is er een te veel.”

De opschriften mochten een steunbetuiging zijn aan de actie of een ander idee. “Ik heb een zevental schorten gemaakt. Die kunnen we – met de opschriften – later gebruiken bij een volgende betoging of als waslijn bij een stilstaande actie”, aldus nog Petra Vandenbroucke van Vrouwenbeweging Marianne.

Vrouwbeweging Marianne (PVDA) voert actie op Vrouwendag in Kortrijk

Twee vrouwelijke lijsttrekkers

“We brengen als organisatie vrouwen samen van alle achtergronden. We streven naar een samenleving waar gelijkheid tussen vrouwen en mannen écht bestaat, en niet enkel in woorden.”

Met de verkiezingen wil de PVDA deze ongelijkheid aankaarten door twee vrouwen tot lijsttrekker te maken. De lijst voor het Vlaams Parlement zal worden getrokken door Natalie Eggermont, klimaatactiviste en spoedarts bij AZ Delta Menen-Roeselare-Torhout. De lijst voor het Federaal Parlement zal worden getrokken door Ilona Vandenberghe, lerares Spaans in Oostende.