Vrouw & Maatschappij wil meer vrouwelijke straatnamen in Harelbeke

We herkennen v.l.n.r. Lynn Callewaert, Ingrid Calland, Rosanne Mestdagh, Rita Beyaert, Martine De Ceuninck en Evelyne Buyck. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op de gemeenteraad ijverde Vrouw & Maatschappij van CD&V ervoor om bij het toekennen van nieuwe straatnamen, meer rekening te houden met vrouwelijke belangrijke personen uit het rijk Harelbeeks verleden.

Op 18 maart legde raadslid Lise-Marie Platteau (Open VLD) op de gemeenteraadszitting een engagementsverklaring voor ter bevordering van de genderneutraliteit, -gelijkheid en -vrijheid in Harelbeke, waarmee de gemeenteraad instemde. Een van de voorstellen was om bij de ontwikkeling van nieuwe straten, zalen, woonwijken, naar een genderevenwicht te streven bij de naamgeving.De aanleiding daarvoor was dat journaliste Sofie Lemaire had vastgesteld dat in Vlaanderen maar liefst 85 procent van de straten die vernoemd zijn naar personen bleek te verwijzen naar een man. Sofie Lemaire deed op 26 februari 2019 een eerste oproep aan gemeente- en stadsbesturen om vergeten vrouwen uit het recente en minder recente verleden, die een plek in ons collectief geheugen verdienen, uit de vergetelheid te halen en een plek in het straatbeeld te geven. Nu haar programma ook op tv te zien is, krijgt haar campagne ‘Meer vrouw op straat’ meer ruchtbaarheid.

We vragen de Erfgoedkring om een lijst op te stellen van bijzondere vrouwen – Rosanne Mestdagh, gemeenteraadslid CD&V

“Ook onze stad doet het niet beter dan het Vlaamse gemiddelde. Wij hebben slechts één straat die vernoemd werd naar een vrouw, namelijk het Gravin Adelahof. Met dit initiatief willen wij ook graag stappen vooruit nemen rond gelijke kansen en roldoorbrekende beeldvorming voor vrouwen en mannen binnen het gelijke kansenbeleid. Daarom stellen wij voor dat onze Erfgoedkring ‘De Roede van Harelbeke’, die ook steeds advies moet verlenen bij het kiezen van een nieuwe straatnaam, een onderzoek voert en een lijst opstelt van bijzondere vrouwen die aan onze stad zijn verbonden en het verdienen dat hun naam in het straatbeeld komt. Dit omdat zij vanuit historisch, wetenschappelijk of algemeen maatschappelijke oogpunt belangrijk zijn”, zegt Rosanne Mestdagh. Schepen van Cultuur Francis Pattyn (CD&V) was bereid om daarop in te gaan. “Ik moet je we een beetje verbeteren Rosanne, want we hebben ook nog een Koningin Astridlaan”, lacht de schepen. De actie werd ook aangekaart bij journaliste Sofie Lemaire.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier