VRIJ legt bom onder meerjarenplan in Meulebeke door tegen belastingverhoging te stemmen

Schepen van Sociale Zaken Lieve Germonprez stelde met haar meerderheidspartner VRIJ opnieuw tegen de belastingverhoging. © Luc
Redactie KW

De goedkeuring van het meerjarenplan werd uitgesteld omdat de stijging van de personenbelasting van 7 naar 7,5 procent niet goedgekeurd werd door een meerderheid van de gemeenteraadsleden. VRIJ legt zo dus een bom onder het meerjarenplan.

Het wordt dus nog een serieuze zoektocht naar het evenwicht tussen de geplande investeringen en de inkomsten voor de komende vijf jaar. De belasting op tweede verblijven, op ongeschikte, verwaarloosde en leegstaande woningen, stijgt licht. De opcentiemen op de onroerende voorheffing blijft dan weer behouden op 1039. De aanslagvoet voor de algemene gemeentebelasting blijft behouden op 100 euro, voor alleenstaanden daalt dat bedrag naar 50 euro. De bedrijvenbelasting bedraagt voor 2020 100 euro per vesting.

VRIJ weer tegen

Maar de gemeenteraadsleden raken het vooral niet eens over de personenbelasting, die men wil optrekken van 7 naar 7,5 procent. Meerderheidspartner VRIJ stemde opnieuw tegen die belastingverhoging. “Een analyse leert ons dat we in een gezonde gemeente leven, maar we moeten de tekorten in het oog blijven houden“, zegt schepen van Sociale Zaken Lieve Germonprez. “Een personenbelasting was voor ons al van bij het begin uit den boze, dus we willen niet blindelings meegaan in dit verhaal.”

Een personenbelasting was voor ons al van bij het begin uit den boze, dus we willen niet blindelings meegaan in dit verhaal – schepen van Sociale Zaken Lieve Germonprez

De goedkeuring van het meerjarenplan kwam zo dus niet eens ter sprake. Als geplande doelstellingen voor deze legislatuur ziet het college nochtans heel wat uitdagingen. De opsmuk van het interieur van het kasteel Ter Borcht – plannen: 70.000 euro, inrichting gebouw: 1.000.000 euro, installaties: 290.000 euro, meubilair: 250.000 euro, subsidies: 100.000 euro – en de aanleg van het kasteelpark – plannen: 25.000 euro, heraanleg: 475.000 euro, subsidies: 82.000 euro.

Voor meer verkeersveiligheid voorziet men in dubbelzijdige fietspaden in de Gentstraat en de Pittemstraat, de aanleg van een nieuwe riolering en het opsmukken van de Oude Diksmuidse Boterweg en de Hondekerkhofstraat. Er staat ook 350.000 euro langs de kant voor het verruimen en verbeteren van het recyclagepark.

Autoluwe Markt

Aan het autoluw maken van de Markt koppelt men riolerings- en wegeniswerken in de Hoogstraat, Kerk- en Holdestraat en op de Markt. Voor 20 nieuwe serviceflats in Ter Deeve wordt er ruim 4 miljoen euro opzijgezet, een bedrag dat door verhuur van de flats over 20 jaar terugverdiend wordt. Wat het zwembad betreft, is twijfel troef tussen renovatie of een totaal nieuwe constructie. De verenigingen daarentegen ontvangen straks meer toelagen.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier