https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vreugdetaferelen bij CD&V en Open VLD Plus in Brugge

Als het er bij de liberalen al vrolijk aan toe ging, dan was het pas echt feest in 't Oud Sint-Jan, waar CD&V samenkwam. © Davy Coghe
Piet De Ville

Hoewel Open VLD Plus toch op een tweetal zetels meer gehoopt had, heerste er vooral grote tevredenheid bij de liberalen. Na zes jaar oppositie treden ze weer toe tot de meerderheid. Bij CD&V, dat met 32 procent van de stemmen en 17 zetels een echte monsterscore behaalde, was het pas écht feest. “Dit overtreft onze stoutste verwachtingen”, klonk het zondagavond.

Open VLD Plus leek ervoor gekozen te hebben om zo dicht mogelijk bij het stadhuis, en dus bij de macht, verzamelen te blazen. De liberalen kwamen samen in een zaal boven restaurant Tom Pouce maar nadat bekend werd dat ze enkele procenten stegen en bovendien tot de meerderheid mogen toetreden ontstond er min meer een openluchtreceptie op de Burg.

Liberale stempel drukken

Er werd duchtig gedronken en geklonken op het opnieuw deelnemen aan de macht in de Breydelstad. “Wij hadden nog op wel iets meer gehoopt maar we zijn toch bij de winnaars van deze verkiezingen. Het belangrijkste is dat wij opnieuw een liberale stempel op deze stad kunnen drukken”, sprak lijsttrekker Mercedes Van Volcem, die zelf 5.403 stemmen behaalde.

Over de bevoegdheden die Open VLD Plus wil binnen halen, wilde Mercedes zich nog niet uitspreken.
Over de bevoegdheden die Open VLD Plus wil binnen halen, wilde Mercedes zich nog niet uitspreken.© Davy Coghe

Tweede op de lijst Jasper Pillen scoorde ook sterk met 3.275 voorkeurstemmen en Ann Soete haalde 2.047 stemmen. Bovengenoemde drie zijn gegadigden voor een schepenambt maar in de overeenkomst krijgt Open VLD Plus slechts twee schepenzetels toebedeeld.

Het is nog te vroeg om ons uit te spreken over wie die mandaten zal invullen. We zullen ons daarover beraden en de fractie zal zich daarover uitspreken. De electorale score is niet het enige argument maar ik kan wel zeggen dat wie werkt zal beloond worden”, stelde Mercedes Van Volcem. Ook over de bevoegdheden die die Open VLD Plus wil binnen halen wilde Mercedes zich nog niet uitspreken. “Dat wordt de komende dagen uitgeklaard.”

Euforische Nico Blontrock

Als het er bij de liberalen al vrolijk aan toe ging, dan was het pas echt feest in ‘t Oud Sint-Jan, waar CD&V samenkwam. We troffen er direct bij aankomst een euforische Nico Blontrock, die bij zijn eerste deelname aan verkiezingen meteen 3.565 stemmen binnen rijfde.

“Het is geen geheim dat ik erg in cultuur geïnteresseerd ben” Nico Blontrock

“Ik behaalde de derde sterkste score van mijn partij en de vijfde sterkte van heel Brugge”, wist Blontrock. “In principe moet ik dus schepen worden. Aan welke bevoegdheid ik dan denk? Het is nu misschien nog wat te vroeg om daarop te antwoorden maar het is geen geheim dat ik erg in cultuur geïnteresseerd ben.”

Franky Demon, die met 8.981 stemmen de tweede hoogste score haalde, was zo mogelijk nog meer euforisch. “Dit overtreft onze stoutste verwachtingen. Het resultaat van onze partij is schitterend en ook over mijn eigen score kan ik alleen maar heel erg tevreden zijn. Ik behaal meer stemmen dan de uittredende burgemeester…”

Graag een selfie met de absolute kopman

En dan is er ook nog de absolute kopman en lijsttrekker Dirk De fauw. De grote winnaar van deze verkiezingen interviewen en informeren was geen sinecure want hij werd omstuwd door enthousiaste militanten die maar al te graag een selfie met hem wilden.

“Natuurlijk zijn wij heel erg tevreden met dit resultaat; we hebben dit niet durven dromen. Ik kijk er naar uit om samen met een sterke ploeg onze mooie stad de komende jaren te besturen”, zei De fauw. “Waarom wij voor zo’n brede coalitie hebben gekozen? In onze gesprekken vandaag maar ook al wat eerder zeiden we dat het misschien toch interessant is om dossier in Brussel in beweging te krijgen als we als grootste partijen samen aan één zeel kunnen trekken.”

“De eisen van Open VLD Plus waren aanvaardbaar”

“Samen werken in het belang van onze stad. Het is ook zo dat een gewone rooms-rode meerderheid in de ogen van de mensen misschien als oude wijn in nieuwe zakken zou gezien worden. Ik wilde er dus de liberalen bij en in de loop van de namiddag heb ik gebeld naar Mercedes Van Volcem met de vraag of ze wilde meestappen in een coalitie. Daar bleek ze dus toe bereid en de eisen van de Open VLD Plus waren aanvaardbaar. Dus zo zijn we tot een akkoord gekomen in het belang van onze stad.”

Ook bij Vlaams Belang, die samen kwam in café Baron Ruzette aan de Katelijnepoort, was de tevredenheid groot.
Ook bij Vlaams Belang, die samen kwam in café Baron Ruzette aan de Katelijnepoort, was de tevredenheid groot.© Davy Coghe

Ook bij Vlaams Belang, die samen kwam in café Baron Ruzette aan de Katelijnepoort, was de tevredenheid groot. De partij gaat van twee naar vier zitjes in de gemeenteraad en verdubbelde dus haar zetels. “Dat was ook mijn ambitie en daarin zijn we geslaagd”, zei lijsstrekker Stefaan Sintobin, die de overwinning al duchtig had gevierd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten