‘Vreemde’ West-Vlamingen over onze Zwarte Zondag

Redactie KW

Eerst onze mensen. Met die slogan trok Vlaams Belang naar de kiezer. En met succes. Ook bij ons zorgde die boodschap voor een allereerste West-Vlaamse ‘Zwarte Zondag’. Maar wat vinden ‘de andere mensen’ daar eigenlijk van? Zijn ze ongerust? Bang of kwaad? Wij vroegen het aan vier West-Vlamingen van vreemde origine.

Aziz Karim Raiput (69). Garagist uit Jabbeke, voorzitter van de Brugse Moskee

“Natuurlijk zijn we niet heel tevreden met deze uitslag, maar langs de andere kant begrijp ik het wel. Te veel is te veel”, zegt Aziz Karim Raiput (69). Hij heeft Pakistaanse roots, maar groeide op in Uganda, waar zijn ouders een garage uitbaatten. In 1972 kwam Aziz met zijn ouders als vluchteling naar ons land. “Wij hebben de gouden tijd meegemaakt. Iedereen was heel vriendelijk en behulpzaam. West-Vlamingen zijn warme mensen. Ik woon hier nu al 37 jaar. De mensen kennen ons en wij horen erbij. Maar het is een natuurlijke reflex om te zeggen ‘eigen mensen eerst’. Ik zou dat ook doen.”

Laat het Vlaams Belang maar mee besturen

Aziz en zijn vrouw Ria Peene zagen de voorbije jaren ook de transmigranten passeren voorbij hun garage in de Stationsstraat in Jabbeke. “Ze lopen hier van de snelwegparking voorbij en weer terug. Het zijn er gewoon te veel. Bovendien maakt dat ons het leven extra moeilijk omdat mensen daardoor ook anders naar ons gaan kijken. Moslims zijn ongerust en denken dat de haat en onverdraagzaamheid nog zal toenemen. De autochtonen worden angstig en misnoegd. En wij, allochtonen, zijn bang voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.”

Zelf is Aziz er voorstander van om het cordon sanitaire te doorbreken. “Als moslim ben ik verplicht om de wetten van het land te respecteren. Samenleven is mogelijk met respect voor ieders identiteit. Laat het Vlaams Belang maar mee besturen. We leven in een democratisch land, dus moeten we rekening houden met die 18 procent rechtse stemmers. Geef hen een kans om te regeren. Er moet iets gebeuren. Je merkt dat het zo niet verder kan.”

(IN)

Maysam Al Azzawi (41). Uitbaatster Midden-Oosters restaurant in Roeselare

Foto a-SB
Foto a-SB© STEFAAN BEEL

De Roeselaarse onderneemster Maysam Al Azzawi (41) schrok toch even toen maandagochtend bleek dat het Vlaams Belang, ook in West-Vlaanderen, de grote winnaar van de verkiezingen bleek te zijn. Voor de vrouw, die in haar thuisland Irak als biologe werkte maar op haar dertigste naar België vluchtte en in Roeselare het succesvolle restaurant Hummus runt, kwam dat compleet onverwacht.

“Het is natuurlijk zo dat er in mijn restaurant maar weinig Vlaams Belangers zullen langskomen, ik had dit dus niet zien aankomen. Het is jammer dat zoveel mensen in Vlaanderen blijkbaar denken dat alle buitenlanders hetzelfde zijn, dat ze hier zijn om te profiteren. Dat is natuurlijk niet zo. Men vergeet dat die buitenlandse werkkrachten al te vaak een zegen zijn voor de economie. Zonder alle buitenlanders zouden de fabrieken in Europa niet meer draaien, dat ben ik zeker. En ook voor de vergrijzing zijn ze een deel van de oplossing. Ik ben ondertussen elf jaar in België en ik heb vier kinderen. Zij zullen later ook helpen om de economie draaiende te houden. Zomaar zeggen dat alle buitenlanders terug naar hun land moeten: dat houdt toch geen steek”, zegt Maysam.

Buitenlanders doen fabrieken draaien

Schrik heeft ze niet, na zondag. “Toch niet voor mezelf. Ik heb ondertussen de Belgische nationaliteit gekregen. Maar voor de buitenlanders die nog geen Belg zijn, is dat anders. Als Belg word je door de wet beschermd. Daarom hou ik ook zo van België. Het was de eerste keer dat ik mocht stemmen en ik heb me goed geïnformeerd. Voor wie ik gestemd heb? Alleszins niet voor Vlaams Belang”, lacht Maysam.

(LK)

Iani Ramos (18). Studente uit Oostende

'Vreemde' West-Vlamingen over onze Zwarte Zondag

“Het waren mijn eerste Vlaamse en federale verkiezingen als kiezer”, zegt de achttienjarige studente Iani Ramos. Zondag was ze nog in Oostende, maandag zat ze alweer op kot in Gent om zich voor te bereiden op haar examen microbiologie. Iani is een rasechte Oostendse met een Kaapverdische vader. “Eigenlijk had ik het verkiezingsresultaat wel een beetje zien aankomen. Dus ik ben niet zo hard geschrokken van de opkomst van Vlaams Belang. De vluchtelingencrisis heeft heel veel mensen gestoord. Het maakt hen angstig: ze zijn bang van mensen uit andere culturen met wie ze geen contact hebben. Terwijl je ziet dat de verkiezingsresultaten in grote steden helemaal anders zijn. Kijk maar naar Brussel. Misschien omdat daar echt een gekleurde en multiculturele samenleving is. Omdat ze daar echt ‘samenleven’.”

Niet zo hard geschrokken

Integratie is voor Iani het sleutelwoord. “Ik heb in het middelbaar met vluchtelingen in de klas gezeten die heel hard hun best deden om hard te werken en zich te integreren. Er zijn veel mensen die moeite doen. Zoals mijn vader zich ook volledig heeft aangepast toen hij vanuit Kaapverdië naar hier kwam. Ik kan me wel verplaatsen in de mening van sommige extreemrechtse kiezers, maar dat betekent niet dat ik ze helemaal begrijp. Op mijn stage kreeg ik nog te horen: ‘Amai, jij spreekt goed Nederlands’. Mensen zien niet dat dat soms kwetst.”

Iani vindt dat Vlaams Belang misschien wel een kans verdient om mee te besturen. “Ze moeten dan toch samenwerken met andere partijen om een beleid te voeren. Over veel van hun keiharde programmapunten gaan ze dan compromissen moeten maken. Hun ideeën zullen niet zomaar doorgevoerd worden.”

(IN)

valentino kuik (31). Vrachtwagenchauffeur uit Kortrijk

'Vreemde' West-Vlamingen over onze Zwarte Zondag

“Buitenlanders die naar België komen, moeten zich aanpassen”, vindt Kortrijkzaan Valentino Kuik. De Surinamer woont al bijna zeven jaar in ons land, werkt bij bouwonderneming Stadsbader en voetbalt voor SK Beveren-Leie.

“De Belgische politiek volg ik niet nauwgezet, maar ik had dit toch wel zien aankomen. Er is wel degelijk een probleem. Ik begrijp dat het voor Belgen moeilijk ligt als hier buitenlanders komen die weigeren om Nederlands te praten en weigeren te werken. Maar ik vind dat dit ook voor een groot stuk de schuld van België zelf is. De werkloosheidsuitkeringen zijn te hoog en het loon van de werkende mensen is te laag. Het verschil tussen die twee is te klein. Als je met een gewone job pakweg 1.600 euro per maand verdient, maar een werkloosheidsuitkering is 1.300 euro dan zijn er veel mensen die de moeite niet gaan doen om te werken. Zorg dat je met je job een mooi loon hebt en mensen zullen al veel meer gemotiveerd zijn om te werken. Dan gaan de profiteurs er vanzelf uit”, zegt Valentino Kuik.

Vluchtelingen verdienen hulp

Van racisme in ons land heeft de Surinamer geen last. “Er zijn racisten in Vlaanderen, maar het is een minderheid. Ik maakte het ook nog mee dat ze iets roepen als ik op het voetbalveld sta of dat een tegenspeler met een banaan naar me zwaait. Ik vind dat vreemd, want diezelfde mensen juichen dan als pakweg Romelu Lukaku scoort bij de Rode Duivels. Er is dus wel een probleem, maar de oplossing heb ik er niet voor. Mensen terug naar hun land sturen of de grenzen sluiten: dat is het alvast niet. Mensen die wegvluchten uit hun land doen dat meestal omdat ze moeten. Door burgeroorlog of economische malaise. Die mensen moet je blijven helpen, zeker als er kinderen bij zijn”, vindt de man.

(LK)

Lees al het verkiezingsnieuws hier én vrijdag in onze extra verkiezingskrant. Twee kranten voor de prijs van één!

'Vreemde' West-Vlamingen over onze Zwarte Zondag