“Vraag uw vriendjes van vzw Groen om hun bezwaarschrift in te trekken”

“Vraag aan uw vriendjes van de vzw Groen om hun bezwaarschrift bij de Raad van State in te trekken. Dat is de enige manier om niet alleen het stadiondossier te deblokkeren, maar ook tal van andere ruimtelijke dossiers op te lossen in de Brugse regio.” Die boodschap gaf burgemeester Dirk De fauw mee tijdens de gemeenteraad dinsdagavond.


Dirk De fauw is er de voorbije maanden in geslaagd om diverse kemphanen in het voetbalstadiondossier samen rond de tafel te brengen. Namen noemde hij niet tijdens de Brugse gemeenteraad, maar hij had het over personen die voordien niet meer met elkaar wilden praten. Uiteraard had hij het over de voorzitter van Club Brugge en de bekende ondernemers die landbouwgronden opgekocht hebben langs de Blankenbergse Steenweg, om louter speculatieve redenen. En om sportieve demarches: wraak omdat Bart Verhaeghe als ondervoorzitter van de voetbalbond het eurostadion tegenhield.

Volgens de Brugse burgemeester volhardt dezer dagen enkel de vzw Groen in de boosheid en zijn deze milieujongens niet bereid om hun klacht bij de Raad van State in te trekken. Twee gesprekken leverden niks op. Samen met oppositieraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) roept hij de partij groen op om te bemiddelen. “De andere partijen in dit dossier kunnen wel op andere gedachten gebracht worden. Zij zien in dat dit om meer dan een voetbalstadion gaat : extra bedrijventerreinen, een camping op de Sint-Pietersplas, zelfs de toekomstige ontplooing van de Lac van Loppem en het groene karakter van Klein Appelmoes zijn hierin verweven.”

Raadslid Marleen Ryelandt (Groen) wou hier niet op in gaan en reageerde: “U vergeet het gebied Sint-Elooi in Zedelgem, dat ook deel uitmaakt van dit gewestelijk ruimtelijk plan waarbij tal van landbouwers dreigen hun gronden te verliezen! De zaken zijn complexer dan u voorstelt. Wij vertrouwen in dit dossier op de Raad van State.”

Nele Caus (N-VA) opperde het idee om een bemiddelaar aan te stellen in, dit al dertien jaar aanslepend dossier: “Net als voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen. Daar is het gelukt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.