Voorzitter van Kortrijk Vooruit niet te spreken over naamsverandering SP.A

Geo Verstichel wil de bezoekers aan zijn beurs in de watten leggen, want: "Ze moeten vooral terugkomen." © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Groot nieuws woensdagavond, de politieke partij SP.A zal voortaan door het leven gaan als ‘Vooruit’. Een beslissing waar niet iedereen zich in kan vinden. De leden van het onafhankelijk politiek platform Kortrijk Vooruit bijvoorbeeld, kunnen er niet om lachen. “Onze partij zit vol met overgelopen sossen, je gaat mij niet vertellen dat ze bij SP.A niet wisten dat die naam al bestond”, aldus een boze Geo Verstichel, voorzitter en medestichter van de partij.

SP.A verandert van naam. Binnenkort gaan de socialisten door het leven als Vooruit. Dat kondigden ze woensdagavond aan via hun sociale media. Een halve dag later vragen heel wat mensen zich af of daar wel over nagedacht werd. Zo sprak kunstencentrum Vooruit in Gent al zijn ongenoegen uit. “We gaan bekijken hoe we onze naam kunnen beschermen”, klinkt het daar. Ook in Tienen zitten ze met de handen in het haar, daar bestaat immers al een partij die Tienen Vooruit heet.

Dat zorgt meteen al voor een eerste probleem bij SP.A/Vooruit. Alle sociale mediakanalen met hun nieuwe naam zijn immers al ingenomen. Een niet onbelangrijk detail in een maatschappij waar campagnes steeds meer online gevoerd worden.

Slordig en ondoordacht

In Kortrijk staat ook het onafhankelijke politiek platform ‘Vooruit’ op zijn achterste poten. De voorzitter van SP.A, Conner Rousseau, krijgt een stevige veeg uit de pan.”We betreuren dat net de man die media en communicatie hoog in het vaandel draagt zo onzorgvuldig te werk gaat.”, aldus woordvoerder Elwin Van Herck.

“Conner Rousseau kondigt een nieuwe naam aan maar gaat hier wel heel slordig, ondoordacht en onprofessioneel te werk. We benadrukken met klem dat die laatste ook geen partijkaart heeft van het enige echte Vooruit. Niks beter dan het origineel. Gezien de pre-formaties kan ‘SP.A’ misschien meteen opteren voor de nieuwe naam ‘Open VLD’ of ‘CD&V’?”, klinkt het schertsend.

Vol overgelopen socialisten

Ook voorzitter en stichter van Kortrijk Vooruit Geo Verstichel reageert boos. “Zoiets kan je toch niet bedenken? Het is compleet belachelijk. Als dat de manier van handelen is van de socialistische partij, dan moeten ze nodig hun gedachtegoed herzien. Want zij wisten heel goed dat wij van die naam gebruik maakten. Onze partij zit vol overgelopen socialisten. En dan nu ons, helemaal terechte commentaar, een beetje in het belachelijke trekken op sociale media? Ik heb er geen goed woord voor over.”

De voorzitter overweegt dan ook om juridische stappen te ondernemen. “We hebben een advocaat onder de arm genomen en zijn aan het onderzoeken wat we kunnen doen”, klinkt het. “Dat er ook nog eens cynisch gedaan wordt over onze verontwaardiging, daar heb ik het echt moeilijk mee.”

Dichter bij elkaar

Aan het hele verhaal zit volgens de voorzitter wel een gouden randje. “We gaan hier als partij sterker uitkomen. Als iemand ons een slag heeft, dan kruipen wij net dichter bij elkaar. We worden sterker. Niemand kan ons zeggen dat wij moeten stoppen met Vooruit en dat zal ook nooit gebeuren! Mijn collega’s en ik voelen ons nu nog gemotiveerder om erin te vliegen.

Het onafhankelijke politiek platform ‘Vooruit’ ontstond in 2017 in Kortrijk en telt ondertussen 46 delegaties met gemeenteraadsleden verspreid over heel Vlaanderen. Hun beste resultaat behaalden ze in Koksijde. Koksijde Vooruit haalde bij de meest recente gemeenteraadsverkiezingen immers 5 van de 25 zetels binnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier