VOORUIT wordt de nieuwe naam van sp.a

© belga
Redactie KW

Sp.a verandert van naam en wordt VOORUIT. Dat heeft sp.a-voorzitter Conner Rousseau woensdagavond via Instagram bekendgemaakt. De naamsverandering kadert in de omvorming van de partij “tot een hedendaagse beweging” en moet in december rond zijn.

“Sinds ik voorzitter werd, zijn we meteen begonnen met de partij te vernieuwen tot een socialistische beweging”, zegt Rousseau. “Achter de schermen zijn we al maanden hard aan het werk om onze organisatie te vernieuwen en te professionaliseren. Om van een klassieke partij een échte beweging te maken, die vecht tegen de verstarring in de politiek en mensen opnieuw verbindt in een positief, ambitieus en hoopgevend toekomstproject. Nu wordt dat ook zichtbaar met een nieuwe naam.”

De naamsverandering was voorzien in het toekomstplan voor de partij, dat in juni door de partijleden werd goedgekeurd. Deze week zette het partijbureau unaniem het licht op groen om met de naam VOORUIT aan de slag te gaan. “In december moet de operatie rond zijn en zullen we dan ook écht van naam veranderen“, zegt Rousseau.

VOORUIT is een begrip in de Vlaamse socialistische beweging. De “samenwerkende maatschappij Vooruit” was de naam van een grote socialistische coöperatieve die in 1881 in Gent, toen nog een belangrijke industriestad, werd opgericht. Het huidige kunstencentrum Vooruit in Gent werd destijds gebouwd als feestlokaal van die coöperatieve.

VOORUIT is een knipoog naar ons verleden, maar met het vizier op de toekomst, zegt Rousseau. “Wij willen een moderne beweging zijn, met respect voor onze historische waarden en onze geschiedenis. Al meer dan 100 jaar vinden wij – socialisten – dat een samenleving er pas op vooruit gaat als iedereen erop vooruit gaat”.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.