Vooruit Oostende dient klacht in tegen privatisering thuiszorg

Beeld van een infocampagne door de vakbond over de privatisering. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De werknemers van de thuiszorgdiensten van de stad kregen deze week van I-Mens hun persoonlijke simulatie van de loonvoorwaarden. Die is volgens Vooruit niet correct. De partij dient een klacht in bij de gouverneur, de burgemeester weerlegt de kritiek.

Opnieuw commotie rond de privatisering van de thuiszorgdiensten van de stad. Per 1 januari neemt I-Mens de taken en het personeel over van de stad. Vooruit Oostende weigert zich neer te leggen bij die beslissing en dient klacht in bij de gouverneur.

Volgens Vooruit-gemeenteraadslid Jeroen Soete kan het afstoten van een OCMW-dienstverlening niet zomaar. “Zolang de noodzaak aan de dienstverlening aanwezig blijft, moet het OCMW in die zorgtaken voorzien. Gezien het grote tekort aan uren gezinszorg in Oostende, zou het wel eens best kunnen zijn dat de privatisering onwettelijk is.”

Van besparen tot geld kosten

Maar het grote probleem ligt volgens Soete bij de simulatie van de loonvoorwaarden die de werknemers voorgeschoteld kregen. “In de individuele vergelijking die de personeelsleden gekregen hebben worden er netto-voordelen bij het OCMW – zoals maaltijdcheques en de tweede pensioenpijler – bruto gecompenseerd. Dat zorgt ervoor dat de personeelsleden het rooskleuriger inzien dan het in werkelijkheid is. Tot slot lijkt het eerder op een financieel fiasco uit te draaien dan op winst. Bij aanvang van de plannen klonk het nog bij monde van de burgemeester dat er jaarlijks een miljoen euro bespaard zou kunnen worden. Vervolgens wordt met een getal van vierhonderdduizend euro gegoocheld en ondertussen klinkt het dat er zeker geen verlies gedaan zal worden. De waarheid is dat het best mogelijk is dat het afstoten van de Thuiszorg de stad Oostende net geld zal kosten.”

Burgemeester Bart Tommelein weerlegt: “Het gaat hier om simulaties die ondertussen herbekeken en aangepast werden. I-Mens zal wel degelijk de CAO volgen. De mensen krijgen het op een blaadje: niemand zal stappen achteruit zetten, integendeel. Ik kan begrijpen dat de oppositie haar mening heeft, maar die mening is vooral jammer. We hebben ons laten begeleiden door juristen en zullen de oppositie van alle antwoorden voorzien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier