Voorstel Tope8920 maakt N-VA zenuwachtig

© (Foto PCO)
Redactie KW

Het meerjarenplan werd op de gemeenteraad meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. Tope8920 manoeuvreerde de coalitie in een ongemakkelijk parket met een amendement om de algemene gemeentebelasting selectief te verlagen.

Vooral Jean-Marie Callewaert (SP.A) maakte van de daling van de algemene gemeentebelasting een strijdpunt. De eenmansfractie had uitgevlooid dat de gemeente de hoogste algemene gemeentebelasting aanhoudt in gans West-Vlaanderen. “Deze belastingen zijn erg onrechtvaardig. Steenrijk of straatarm, iedereen betaalt evenveel. Bovendien zijn er gemeenten die veel meer leningslast moeten torsen en een veel lagere AGB aanrekenen. We stellen voor alleenstaanden en eenoudergezinnen te verlagen naar 50 euro in plaats van de huidige tarieven van respectievelijk 75 en 120 euro.”

Schepen Dominique Cool (N-VA) kon zich niet meer houden. “Ik krijg hiervan het schijt. Een simpele duif die het zaadje van de belasting zelf geplant heeft. Als we ruimte vinden zullen we aanpassingen doorvoeren. Maar dit voorstel is echte sossenpraat. Ja we zijn te onzeker over de ramingen en we willen voorzichtig omspringen met de middelen. We gaan ons niet verrijken op kosten van de inwoners ” De belasting kwam er destijds in een coalitie van CD&V en SP.A.

Waar Dominique Cool meer moeite mee had, waren de amendementen van Tope8920. Zij legden ter stemming voor om de AGB te verlagen tot 100 euro voor een éénoudergezin en 50 euro voor een éénpersoonsgezin. “Dat zou vooral de meest kwetsbaren in de gemeente een beetje ontzien. Het neemt niet eens 30.000 euro uit het jaarbudget”, argumenteerde Laurent Hoornaert.

De meerderheid van CD&V en N-VA keurde noodgedwongen het voorstel af, maar vreesde afgeschilderd te worden als de belastingspartij. Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) herhaalde dat zijn coalitie een verlaging genegen is. “We zijn bereid om het te bekijken. Het managementsteam heeft ons gewezen op het gelijkheidsbeginsel dat niet mag in het gedrang komen bij een aanpassing.”

Stemmensalvo

TOPE8920 had naast AGB nog 9 verbeterpunten voor het MJP ingediend. “Onze plannen financieren we met gelden uit het Open Ruimte Fonds. Enkele voorstellen waren een burgerbudget van 50.000 euro. Een voltijds communicatieambtenaar. Naast 2 nieuwe fietspaden inzetten op het onderhouden van de bestaande. Het gratis ter beschikking stellen van gemeentelijke zalen aan verenigingen, wijk- en buurtcomités.”

Al deze suggesties werden met een stemmensalvo van de meerderheid afgekeurd. Tope8920 klaagde dat voor veel actiepunten geen geld voorzien was. “Onjuist”, zei Dominique Cool. “Er is geld voorzien in de exploitatiebudgetten. Het geld uit het Open Ruimte Fonds, 1.952.452 euro tot 2025, hebben we bewust niet ingeschreven in het MJP. We willen voorzien zijn op de mogelijke komst van nieuwe taken die de Vlaamse regering zou kunnen verschuiven naar de gemeenten.”

(PCO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier