Voormalig politicus Volksunie Guido Van In overleden

Guido Van In. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Vrijdag is de Brugse voormalige senator, gemeenteraadslid en Vlaams-nationalistisch boegbeeld Guido Van In overleden. Hij werd 90 jaar oud.

Vrijdag is Bruggeling Guido Van In overleden. Guido Van In was advocaat, politicus en een van de boegbeelden van de Vlaams-nationalistische beweging. Guido Van In groeide op in de Brugse deelgemeente Assebroek en voelde zich al van op heel jonge leeftijd aangetrokken door het Vlaams Nationalisme.

Stichter Volksunie in Brugge

Zo was hij al vroeg betrokken bij het Jeugdverbond der Lage Landen, later omgevormd tot het Algemeen Diets Jeugdverbond. Na zijn middelbare studies in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge, promoveerde hij tot doctor in de rechten en de criminologie aan de Rijksuniversiteit Gent. Hij vestigde zich er vanaf 1954 als advocaat.

Van In stapte al vlug in de politiek. Hij werd een van de stichters van de Volksunie in Brugge. Voor die partij was hij van 1979 tot 1984 ook voorzitter van de nationale partijraad. Hij was provincieraadslid van 1965 tot 1971 en zetelde maar liefst drieëntwintig jaar in de Brugse gemeenteraad, namelijk van 1971 tot 1994. In de gemeenteraad liet hij zich vlug opmaken door zijn stevige en scherpe tussenkomsten, steeds met luide stem en in perfect Nederlands gebracht. In Brugge was hij ook schepen van Sociale Zaken van 1987 tot 1988.

Vlaamsvoelend en milieubewust

Van In was in de jaren 70 en 80 ook actief in de nationale politiek. Hij zetelde jarenlang in de senaat en in de cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap, de voorloper van het Vlaams Parlement. Gedurende heel zijn loopbaan voelde hij zich sterk betrokken bij de haven van Zeebrugge. Hij toonde zich naast Vlaamsvoelend ook erg milieubewust. Zo stond hij mee aan de wieg van de TreinTramBusdag, de voorloper van de autoloze zondagen.

Guido Van In laat vijf kinderen, elf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen achter. Op zondag 20 september trakteerden familie en vrienden hem nog op een rondvaart in de haven van Zeebrugge voor zijn 90ste verjaardag. Krant van West-Vlaanderen was toen mee aan boord en maakte er een reportage over. Klik hier om die reportage te lezen. (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.