Voormalig burgemeester Ignace Dereeper neemt afscheid als voorzitter WoonWel

Ignace Dereeper blikt terug op zijn zes jaar in functie. © LIN
Redactie KW

Uittredend voorzitter van sociale huisvestingsmaatschappij WoonWel, Ignace Dereeper, blikt terug op zijn zes jaar in functie. “Tegen 2022 zal het aantal sociale woningen in onze stad van 9 naar 300 stijgen. Zo springen we naar de koppositie in de provincie.”

Ignace Dereeper is al eventjes burgemeester af, maar bleef tot voor kort voorzitter van WoonWel. Deze cvba werkt nauw samen met de gemeentebesturen van Oostende, Bredene, De Haan, Middelkerke, Oudenburg, Gistel en Ichtegem om woonprojecten gestalte te geven. In 2006 stond Oudenburg allerlaatste in het provinciale klassement met sociale (huur)woningen. “We telden er toen 9, en dat waren er dan nog die gebouwd waren in 1974”, vertelt Dereeper. “De voorganger van WoonWel, ‘Onze Landelijke Woning’ en ‘Eigen Haard is Goud Waard’, had toen simpelweg zeer weinig interesse om in onze stad te investeren. Op een bepaald moment heb ik de organisatie wakker geschud. Het toenmalige gewestplan, dat het niet toeliet om bouwgronden te creëren, werd aangepast. Dat betekende het begin van de kentering. We slaagden erin om mensen te overtuigen hun grond te verkopen aan WoonWel, wat de ontwikkeling van onze stad ten goede zou komen.”

Van 460 naar 1.100

“Binnen WoonWel zal het totale aantal huurwoningen evolueren van 460 naar ruim 1.100 eenheden. In Oudenburg stijgt dat aantal naar 300 woningen. Dat is zonder meer spectaculair. Hiermee springen we, procentueel gezien, naar de kop van het provinciale klassement. De trein vertrok destijds met de eerste ontwikkelingen op de Markt, Klokkeput en Bremstraat in Ettelgem. Daarna volgde Westkerke met projecten in de Sithiusstraat en in Oudenburg valt natuurlijk het project op de molensite Acke op, met ook het terrein van schilderswinkel Sanders.”

Toch moest er volgens Ignace Dereeper altijd een draagvlak worden gecreëerd. “Dat krijg je pas door een goed onderbouwde visie voor betaalbaar wonen. De kwalitatieve bouwstijl en de moderne architectuur maakten de projecten aanvaardbaar voor het publiek. Ook de centrale ligging van Oudenburg tussen Oostende en Brugge betekende een pluspunt. Vooral de deelgemeente Westkerke onderging een ware metamorfose (met zo’n 200 woningen, red.), wat de lokale bevolking als een zeer welgekomen uitbreiding beschouwde en gecombineerd werd met geslaagde infrastructuurwerken.”

Toekomstproject

“Het belangrijkste toekomstproject voor deelgemeente Ettelgem is de in aanbouw zijnde Sint-Elooi-site tegenover de kerk en ook in de Schoolstraat wordt straks gebouwd. Voor Roksem werd vrijwel de complete Gaffelhoek verworven tussen de Pastorijstraat en de Zeeweg. In Oudenburg worden de terreinen en de oude gebouwen van de school Heilige Familie betrokken en ook drukkerij Smis werd aangekocht. Voor Westkerke staat het grootste potentieel op de agenda met de zone tussen de Brugsesteenweg en de Oudebrugseweg, achter het parochiaal centrum, naast nieuwe projecten in de Blekerijstraat, de Pardoenstraat, de Zuidstraat en de Vervlotenweg”, klinkt het.

Vooral deelgemeente Westkerke onderging een ware metamorfose

Het mooiste project is ongetwijfeld de ontwikkeling langs de Bellerochelaan in de Ettelgemsestraat. Samen met voormalig schepen Romain Roose heb ik vijftien jaar gewerkt om deze ontwikkeling rond te krijgen. Er komen huur- en koopwoningen, sociale kavels en 32 aanleunappartementen midden in een groene oase met wandelpaden. Het ‘steedje van Oudenburg’ krijgt hiermee de gedroomde uitbreiding met geslaagde architectuur, kwaliteitsvolle huisvesting en een goede infrastructuur. Als toekomstig ereburgemeester is dit een mooie afronding van mijn lange beleidsperiode. Ik blik met veel voldoening terug op de ontwikkeling van onze stad.”

Herverkozen bij WoonWel

Opvallend: Ignace Dereeper is voorzitter af, maar werd herverkozen als bestuurslid bij WoonWel. Dit is verrassend omdat in de meeste WoonWel-gemeenten liberalen aan de macht zijn en Dereeper van CD&V-signatuur is.

“Bovendien werd het aantal bestuursleden teruggeschroefd van zeventien naar negen personen. Dat ik toch verkozen werd, geeft aan dat mijn inspanningen over de partijgrenzen heen worden gesmaakt”, besluit de 72-jarige ex-burgemeester. Romina Vanhooren (Open VLD) volgt Ignace Dereeper op als voorzitter.

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier