Vooral oppositie laat jaar voor verkiezingen al van zich horen in Roeselare

Piet Delrue. © SB
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Hoe ver staan de verschillende politieke partijen met hun lijst een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen? Redelijk ver, als we ze mogen geloven. De meeste partijen geven aan dat het vlot gaat en het ziet er naar uit dat er kort na de jaarwisseling heel wat nieuws te verwachten valt. Opvallend is dat heel wat jongeren de kans zullen krijgen.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Het Vlaams Belang was de eerste partij om in maart 2017 al Immanuel De Reuse voor te stellen als lijsttrekker. Een maand later, in april, kwam Open VLD met Piet Delrue als grote man. Eind september kwam N-VA dan met Bart Delaere als verrassende lijsttrekker, als politieke onbekende haalde hij het binnen de partij van Brecht Vermeulen. Op die manier hebben alle drie de oppositiepartijen al enkele schoten gelost. Bij de meerderheid blijft het op dat vlak eerder stil. “We focussen ons momenteel nog op de verschillende projecten waar we binnen de stad mee bezig zijn”, vertelt Michèle Hostekint (SP.A). “Die zijn het belangrijkst en daarna kunnen we ons vizier richten op de lijstvorming en de concrete invulling.”

Kandidaat lijsttrekker

Hetzelfde horen we bij CD&V, waar normaal gezien alle zetelende schepenen opnieuw opkomen. Nieuws is er nog niet, al zal het weinigen verrassen als de partij Kris Declercq als lijsttrekker naar voor schuift. “Ik ben een van de kandidaten”, bevestigt Kris. “Maar het is het bestuur dat de beslissing moet nemen. Verder zijn we momenteel volop bezig met te bekijken hoe we met een evenwichtige lijst naar buiten kunnen komen.”

“Bij de vorige verkiezingen haalden we drie zetels en waarom zouden we nu niet voor vier mogen gaan?” – Filiep Bouckenooghe (Groen)

Groen zat deze legislatuur voor het eerst in de meerderheid en Filiep Bouckenooghe (Groen) steekt niet onder stoelen of banken dat ze graag na 2018 verder willen besturen. “We hebben heel wat zaken kunnen doen, maar er valt nog heel wat te verwezenlijken”, stelt Filiep Bouckenooghe. “We zijn ambitieus. Bij de vorige verkiezingen haalden we drie zetels en waarom zouden we nu niet voor vier mogen gaan? De lijstvorming gaat alvast vlot. We hebben nog nooit zoveel leden gehad en recent is Jong Groen opnieuw van start gegaan. Met Deniza Miftari hebben we daar een enthousiaste voorzitster. We zijn de laatste jaren wat verbreed in Roeselare en zijn ervan overtuigd dat we heel wat talent een kans kunnen geven. Daarbij gaan we verder op de ingeslagen weg en willen we jongeren opnieuw op zichtbare plaatsen een kans geven, voor ons zijn ze geen aanhangsels.”

Bart Delaere.
Bart Delaere.© SB

Ondertussen werkt de oppositie volop verder. Van N-VA weten we dat Bart Delaere als lijsttrekker een tandem zal vormen met Lieve Lombaert, Brecht Vermeulen is de lijstduwer. Dat is verrassend want tot voor kort gold Brecht als de gedoodverfde uitdager voor Kris Declercq wat het burgemeesterschap betreft. Bij de volgende verkiezingen willen ze vooral als één team naar de kiezer trekken.

Cruciale posities

Bij Vlaams Belang zitten ze op schema voor de lijst. “Wat aantal mensen betreft zitten we over halverwege”, stelt Immanuel De Reuse. “Er zijn nog een paar plaatsen die we moeten invullen. Het gaat dan om posities waar we een specifiek profiel willen. Daarbij hopen we vooral jongeren een duidelijke plaats te geven. Op zich zijn de verkiezingen nog een jaar van ons verwijderd, maar een jaar is snel voorbij. Het is de bedoeling om net voor de grote vakantie klaar te zijn. Dat is nodig om je volledig te kunnen focussen op de campagne. Sowieso zijn we intern al een zevental maanden bezig met de voorbereiding en sowieso ben je op ieder moment alert voor mensen die een meerwaarde kunnen zijn voor de partij.”

Immanuel De Reuse.
Immanuel De Reuse.© SB

Tot slot is er Open VLD waar enkel de lijsttrekker al helemaal vast ligt. “We hebben sowieso een longlist van interessante mensen”, zegt Piet Delrue. “Dan is het een kwestie van die mensen te contacteren, vaak met wisselend succes. Sommigen happen meteen toe, anderen zitten met heel wat vragen. Je moet sowieso met een zo sterk mogelijke lijst uitpakken. Je kan op enkele weken een lijst vol zetten met kameraden, maar daarmee heb je nog geen afspiegeling van de maatschappij en bovendien moeten de mensen op de lijst onze waarden uitstralen. We hopen eind januari de belangrijkste posities ingevuld te hebben.”

PVDA nog onzeker voor verkiezingen

Kort na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd in regio Roeselare de PVDA, de Partij van de Arbeid opgericht. Bedoeling was om er te staan tegen oktober 2018, bij de volgende lokale stembusslag. “De partij groeit sterk, maar we zijn nog niet zeker van deelname”, vertelt Ronny Saelen. Een perfect links alternatief voor SP.A en Groen, zo stelden de dames en heren van PVDA Roeselare zich destijds voor aan het grote publiek in Roeselare. De partij wil op zoveel mogelijk plaatsen voet aan de grond krijgen. In West-Vlaanderen gaat het in eerste instantie om Oostende, Brugge en Kortrijk. “Dat zijn de hoofddoelen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, wat niet wil zeggen dat we andere opportuniteiten niet willen grijpen”, vertelt Ronny Saelen die in de regio Roeselare aan de kar trekt.

“Daarbij zouden we graag met een lijst opkomen in Roeselare en de kans is groot, maar we zijn nog niet zeker. Er zijn nog te veel factoren waar we rekening mee moeten houden. We staan in contact met heel wat mensen en daarbij zijn er nog heel wat die twijfelen. Er beweegt heel wat tussen de linkse partijen en er zijn verschillende mensen die actief zijn bij een andere partij of dat waren en die een overstap overwegen. Als we hen kunnen overtuigen, ziet het er goed uit. Daarbij is het belangrijk dat ze zich schikken naar de lijn van de PVDA waarbij bv. zitpenningen naar de partij gaan.”

“We willen niet opkomen om gewoon op het papier te staan”, gaat Ronny verder. “Als we meedoen, dan moet dat met een sterke lijst zijn, ook al is die misschien niet volledig. Met de werking in de regio gaat het alvast goed, we mogen heel wat nieuwe leden verwelkomen en overwegen om een secretariaat in Roeselare op te richten, als het financieel enigszins mogelijk is.”

Open Stadslijst kent geen vervolg in 2018

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kwam Gianni Boone op met Open Stadslijst. “We wilden met een onafhankelijke partij naar de kiezer trekken, waarbij mensen van verschillende overtuiging samen een programma brengen. Daarbij haalden we toch 2,6 procent van de stemmen”, begint Gianni te vertellen. “Ik ervaar dat als een leerrijke en toffe tijd, met mijn 24 jaar was ik bovendien de jongste lijsttrekker. Ondertussen ben ik er bijna 30 en heb ik al veel professionele watertjes door zwommen. Met mijn bedrijf Bureau Boone zijn we vooral bezig met strategische communicatie, daarbij werken we ook voor tal van bedrijven en politieke partijen. Momenteel is het erg druk en dus is het moeilijk om al te zeggen wat de volgende verkiezingen voor mij persoonlijk brengen.”

“Met een eigen partij opkomen, zit er niet in. Het kriebelt wel om zelf op te komen. Ik heb de vraag van verschillende partijen gekregen om op de lijst te staan en als de combinatie met mijn werk het toelaat, dan is de kans zeker realistisch dat ik opkom. Ook omdat ik soms duidelijke visie mis bij het huidig stadsbeleid. Een keuze voor de meerderheidspartijen wordt het dus sowieso niet en de partij waarvoor ik kies moet aansluiten bij mijn blik op wat er in Roeselare moet veranderen. Daarbij is vooral de mobiliteit een belangrijk thema: we staan nog altijd stil in de Westlaan, Bruggesteenweg en een extra randparking lijkt een noodzakelijkheid. Daarnaast verdwijnt er heel wat cultureel erfgoed zoals Atelier 61 en dat is jammer. Normaal beslis ik in het voorjaar.”