Voor wie was verkiezingsavond in West-Vlaanderen het spannendst?

Griet Coppé. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Dat was ongetwijfeld zo voor Griet Coppé en Kurt Vanryckeghem van CD&V. Maar ook Pol Van Den Driessche en An Capoen van N-VA beleefden zondagavond op het scherp van de snee.

Het binnenlopen van de verkiezingsresultaten van CD&V heeft zondagavond wisselend voor vreugde en ontgoocheling gezorgd bij enkele CD&V’ers. Het zag er lange tijd naar uit dat uittredend Vlaams parlementslid Griet Coppé niet opnieuw zou worden verkozen. Kurt Vanryckeghem, de burgemeester van Waregem, bleef al die tijd wel het zicht behouden op een zetel.

Maar finaal eindigde het voor de Roeselaarse schepen Griet Coppé goed en helemaal niet meer goed voor de Waregemse burgemeester. Voor uittredend CD&V-parlementslid Sabine Poleyn was het al eerder duidelijk dat ze niet meer zou worden herverkozen.

Sabine de Bethune, lijstduwer bij CD&V, leek aanvankelijk niet verkozen. Maar uiteindelijk gaat zij met de zetel van de Veurnse schepen en uittredend Vlaams parlementslid Jan Verfaillie lopen.

Voor N-VA wisselden de kaarten in de loop van de avond voor An Capoen en lijstduwer Pol Van Den Driessche voor de federale Kamer. Eerst dus wel An Capoen, daarna een hele Pol Van Den Driessche maar finaal werd het dan toch An die de zesde zetel van N-VA binnenhaalde.

Eventjes spannend ook bij SP.A waar Alain Top, de Harelbeekse burgemeester aanvankelijk de duimen leek te leggen voor Jurgen Vanlerberghe, resp. 3 en 4 op de lijst van SP.A voor de federale Kamer. Het wisselde daar meer dan eens maar uiteindelijk werd het toch duidelijk dat Alain Top de derde zetel voor SP.A zou binnenhalen. Ook voor het Vlaams Parlement wisselde de vierde zetel van SP.A gedurende de avond van Tine Soens – die finaal de zetel binnenhaalde – naar de Veurnse burgemeester Peter Roose.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier