“Voor de typische boetiekjes is op Tyber sowieso geen plaats”

De Tyber-site, hier op archiefbeeld uit 2016, moet plaats bieden aan nieuwe handelszaken. © NVM
Stefaan Lernout

Tijdens de laatste gemeenteraad van deze legislatuur werd de voorlopige vaststelling van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de Tybersite goedgekeurd. Het is nog niet duidelijk welke winkels of handelszaken er zullen komen, maar voor heel kleine zaken is er geen plaats.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Mieke Syssauw (Open VLD) wees op het traject dat de uitvoering van dit plan al achter de rug heeft. Niet minder dan 28 instanties gaven hun advies over het RUP, het was aan de gemeenteraad om de voorlopige vaststelling goed te keuren. Vanaf nu gaat het RUP gedurende twee maanden in openbaar onderzoek, tijdens die periode kan de bevolking nog opmerkingen maken.

530 parkeerplaatsen

Het gebied bevat drie delen, het eerste dat in het noorden begrensd wordt door de Geluwebeek wordt ingekleurd als groenzone, en ‘wonen in het groen’. Angelique Declercq (SP.A/Groen) uitte haar bezorgdheid dat de kardinaal Cardijnlaan, die voorzien wordt als toegangsweg voor de hulpdiensten, als sluipweg en parkeerplaats zal gebruikt worden. Schepen Syssauw weerlegt die vrees. “De toegang tot de kardinaal Cardijnlaan zal enkel voor fietsers en wandelaars zijn en voor de hulpdiensten. Op de site komen 530 parkeerplaatsen volgens de studie is dat ruim voldoende voor alle toekomstige klanten”, klonk het.

Op de andere twee deelgebieden – waar vroeger de gebouwen van Tyber stonden en de strook langs de N8 – is er ruimte voor KMO, groot- en kleinhandel.

Buiten Menen

Virginie Breye (Nieuw) vraagt zich af of de uitbouw van de site geen negatieve gevolgen zal hebben voor de handelaars in het centrum. “Het dossier bevat drie studies die de impact op de handel in Menen bevat”, antwoordt schepen Mieke Syssauw (Open VLD). “Wat blijkt? Voor heel wat zaken shoppen onze stadsgenoten in de buurtgemeenten, Menen heeft op dat vlak een tekort aan voorzieningen. Verder toont de studie aan dat de beschikbare oppervlaktes in het centrum te klein zijn. Dus hebben we aangeduid dat er op de Tybersite een minimum vloeroppervlakte ter beschikking moet zijn van 600 vierkante meter. Dus voor iets grotere zaken, kleinere boetiekjes zullen er geen plaats krijgen. Het is echter nog niet duidelijk welke winkels er wel zullen komen.”

“Onze stadsgenoten shoppen vooral in de buurtgemeenten, we hebben een tekort aan voorzieningen”

De raadsleden stelden zich ook vragen rond de mobiliteit, er wordt gevreesd voor lange files die nog versterkt zullen worden bij de inplanting van Menen-West. Dat is ook wat blijkt uit het Milieueffectrapport (MER). Het voorstel in dat rapport is om de rotonde om te vormen tot een plein met verkeerslichten, of een andere oplossing om de huidige rotonde niet te overbelasten.

Hagewinde

De oppositie stelde zich eveneens vragen bij de ontwikkeling van het Woonuitbreidingsgebied (WUG) Hagewinde. Een aanvraag voor extra woongelegenheden in het gebied tussen de N32, de Kortrijkstraat, de Rozenstraat en de Groenestraat. Er zouden ook plannen zijn om er een feestzaal te bouwen. Caroline Garreyn (SP.A/Groen) vraagt zich af hoe de werken zullen uitgevoerd worden, in de Rozenstraat is al zoveel verkeer. “Vooraleer de werken starten moet er voor de bewoners van die straat een garagestraat komen, argumenteert ze.”

“Dat is ook het plan”, antwoordt schepen Syssauw. “De buurtbewoners hebben trouwens hun bezorgdheid geuit over de plannen om er een feestzaal te bouwen. Al die opmerkingen zullen nauwkeurig onderzocht worden bij de opmaak.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier