“Volgens conservatieven begrijpen wij Europeanen de VS niet”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Emma De Baets (23) uit Brugge studeert in Delaware.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

Emma volgt een master in chemical engineering aan de KU Leuven, en die universiteit biedt een dual degree program aan waarbij het eerste jaar in Leuven wordt gevolgd en het tweede aan de universiteit van Delaware. “Ik studeer hier eind mei af, in Leuven begin juli”, vertelt Emma. “Ik ben hier in Newark – niet te verwarren met Newark bij New York – sinds eind augustus en blijf tot eind mei.”

“Winst van Trump was schok”

“Delaware is een staat die zo goed als altijd democratisch stemt, de meeste mensen hier zijn zeker geen fan van Trump. Ik ken wel studenten die van andere regio’s komen en die wel republikeins en pro-Trump zijn. Samen met Amerikaanse vrienden heb ik het begin van de uitzending van de stemresultaten gezien. Het was een grote schok toen het duidelijk begon te worden dat de kans op een zege voor Trump zeer groot was. Praktisch voor iedereen die ik hier ken was het resultaat van de verkiezing een hele grote verrassing.”

“Op 21 januari heb ik meegedaan aan de Women’s March in Washington en toen was ook duidelijk dat een groot deel van de bevolking resoluut tegen Trump is. De meest ingrijpende ervaring was de travel ban die eind januari plots werd afgekondigd. Studenten uit de zeven betrokken landen werden door de universiteit aanvankelijk aangeraden het land niet te verlaten, omdat zelfs mensen met een visum of green card tegengehouden werden. Een vriendin van me komt uit Iran, voor haar was het best moeilijk. Zij had sowieso maar een single entry visum waarmee ze vijf jaar lang het land niet mag verlaten, maar door de travel ban werd het ook onmogelijk of zeer moeilijk voor haar moeder of andere familie of vrienden om haar te komen bezoeken. De timing kon bijna niet slechter, want begin februari was de winter break gedaan en begonnen de lessen opnieuw, waardoor sommige studenten nog niet terug op de campus waren.

“Positieve aspecten aan de verkiezing van Trump? Ik zie er geen”

“Positieve aspecten aan de verkiezing van Trump zie ik eerlijk gezegd niet. In het dagelijkse leven merk ik geen concrete veranderingen, behalve om de paar dagen een nieuwsitem over een gênante uitspraak of een schandaal van Trump of een van zijn medewerkers.”

Wapenwet

“Ik word niet anders aangekeken, maar ik ben dan ook een blanke, niet-religieuze Europeaan. Ik denk dat ik het geluk heb in een democratische staat te verblijven, op een redelijk liberale universiteitscampus. Wel heb ik gemerkt dat de mening van een buitenlander over Amerikaanse zaken niet altijd gewaardeerd wordt, vooral door conservatieven. Als het bijvoorbeeld over de wapenwet gaat, is het excuus vaak dat de VS anders is dan Europa en dat de statistieken rond wapendracht en criminaliteit niet zomaar vergeleken kunnen worden. Sommige Amerikanen suggereren dat wij deze zaken niet kunnen begrijpen.”

“De meeste Amerikanen zijn heel gastvrij, vriendelijk en geïnteresseerd in mijn Belgische achtergrond. Iemand zei me hier ooit dat ze zich wou verontschuldigen aan mij en alle Europeanen dat iemand als Trump president is geworden en voor de gevolgen daarvan. Ik heb het gevoel dat veel Amerikanen net zo over Trump denken als de meeste Belgen en Europeanen.

“Onder vrienden hebben we het vaak over politiek en de president. Op de universiteit is er wel eens controverse of bepaalde sprekers zouden mogen komen. Professoren maken opmerkingen als: ‘zolang we nog geld krijgen van de overheid, nu Trump president is…’ De unief blijft diversiteit en inclusie steunen, en neemt op dat vlak eigenlijk een standpunt in tegen Trump.”

“Ben wereldburger geworden”

“Of mijn plannen nu gewijzigd zijn? Ik had het wel moeilijk met de verkiezing van Trump. Maar ik heb het gevoel dat een groot deel van de bevolking, en zeker hier aan de oostkust, het niet eens is met hem en zijn beleid. Ik voel me hier heel erg thuis en ga het moeilijk hebben terug te keren naar België. Mede dankzij deze ervaring en ook mijn vele internationale vrienden, voel ik me eerder een wereldburger, alhoewel ik natuurlijk steeds mijn Belgische achtergrond behoud. Uitwisselingsprogramma’s en reizen zorgen ervoor dat je andere culturen leert begrijpen en respecteren. Je hebt minder de neiging zaken te polariseren en je ziet de nuances eerder dan extreme standpunten in te nemen.”