VOKA stelt voor de Westhoek in te delen in twee grote gemeenten

Patrice Bakeroot: "We hebben nood aan grote gemeenten die op Vlaams niveau kunnen wegen." (Foto LO)
Redactie KW

Om de Westhoek aantrekkelijker te maken voor nieuwe inwoners en ondernemers, stelt VOKA-Kamer van Koophandel West-Vlaanderen onder meer voor om grote gemeentefusies door te voeren.

Ondanks alle troeven loopt de Westhoek leeg. “Veel jongeren blijven na hun studies ‘plakken’ in Gent of Leuven en de rest van de bevolking in de Westhoek veroudert. Daardoor vinden bedrijven moeilijk voldoende medewerkers en staan er in heel wat dorpen veel huizen leeg. Eerdere campagnes om jongeren in de streek te houden of ze te laten terugkeren, wierpen maar weinig vruchten af”, vertelt Patrice Bakeroot.

“We moeten inspanningen leveren om nieuwe mensen aan te trekken. We moeten gaan voor economische groei en het aantrekken van nieuwe bedrijven. We moeten ook werken aan de mobiliteit. Al 40 jaar is er het probleem van de verbinding tussen noord en zuid. Over het grootste deel van het tracé is een beslissing genomen, die moet nu maar eens uitgevoerd worden. Tot slot moeten de gemeentebesturen meer samenwerken. Nu hoor je dat Heuvelland geen middelen meer heeft of dat Alveringem zijn brandweer niet meer kan betalen. We hebben nood aan grote gemeenten die op Vlaams niveau kunnen wegen”, zegt Patrice Bakeroot.

“Nu hebben we veel kleine landelijke gemeenten, maar die kunnen geen sterk beleid voeren. Wij pleiten voor samenwerking tussen gemeenten en gemeentelijke diensten of zelfs voor nieuwe fusies. We moeten ambitieus durven zijn. Het is als vloeken in de kerk in de Westhoek, maar waarom geen fusie van Ieper en Poperinge met de kleinere omringende gemeenten erbij? Of van Veurne en Koksijde met Alveringem? Of de drie kustgemeenten met Veurne en de kleinere omliggende gemeenten? Eigenlijk denken wij al aan een grote fusie met twee gemeenten in de hele Westhoek, een noordelijke en een zuidelijke gemeente. Het arrondissement Ieper telt nu zo’n 90.000 inwoners, dat is nog altijd kleiner dan Brugge als het één gemeente zou worden. Maar het wordt wel een sterke gemeente die op Vlaams niveau eens op tafel kan kloppen.”

(HH-foto LO)

Het volledige verhaal in de Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 28 maart.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.