Voka betreurt dat grensovergang in Rekkem pas in 2021 nieuwe invulling krijgt

Redactie KW

“Het is zonde om de site zes jaar te laten verkommeren”, aldus Voka.

In februari 2014 startte de afbraak van de gebouwen van het douanecomplex langs de E17. Toenmalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits wou van die gelegenheid gebruik maken om de grensovergang om te vormen tot een aantrekkelijke toegangspoort met ontmoetingsmogelijkheden. Voka West-Vlaanderen reageerde toen erg enthousiast. “Maar meer dan een jaar later is er nog niets anders gebeurd”, vertelt Astrid De Clerck, regioverantwoordelijke Noord-Frankrijk bij Voka West-Vlaanderen. En het lijkt erop dat dat nog jaren zo zal blijven.

Ruim een jaar na de start van de werken is er eigenlijk nog geen vooruitgang in dit dossier, een gemiste kans

In de zomer van vorig jaar werkte minister Crevits een studie af over de site. Studiebureau BRUT vervolledigde het masterplan en een beeldkwaliteitsplan. Die documenten moeten een praktische en inspirerende handleiding zijn voor wie betrokken is bij de verdere uitvoering van het project. Intussen is Ben Weyts de bevoegde minister. Op een parlementaire vraag van Martine Fournier antwoordde hij in november dat de herinrichting van de site in Rekkem gekoppeld wordt aan die van Marke. Omdat de huidige concessie van de dienstenzone in Marke pas in 2021 ten einde loopt, kiest de minister ervoor om de site in Rekkem gelijktijdig daarmee te ontwikkelen.

“Ruim een jaar na de start van de werken is er eigenlijk nog geen vooruitgang in dit dossier, een gemiste kans”, zegt Astrid De Clerck. “De site ligt al jaren te verkommeren. Voor ons is het geen optie om nog eens zes jaar te wachten om een nieuwe invulling te geven.”

“De strategische ligging in het hart van de grensregio is vanzelfsprekend een schitterende troef om meer institutionele, economische, culturele en andere samenwerkingsvormen tot stand te brengen… en vooral om de dynamiek van de Eurometropool zichtbaar te maken voor de bewoners van de streek en de bezoekers”, besluit ze.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.