Vluchtelingenproblematiek zorgt voor breuk in Zonnebeekse meerderheid

Burgemeester Dirk Sioen (rechts) botste eerder met zijn uitspraken met OCMW-voorzitter Maria Vander Meiren. (Foto ZB)
Redactie KW

Meerderheidspartij Inspraak dat bestond uit de fracties Open VLD, N-VA en onafhankelijken heeft zaterdag de samenwerking stopgezet met N-VA. Opvallend is dat de N-VA-fractie liefst drie schepenen telt.

Zaterdag zaten de raadsleden van meerderheidspartij Inspraak bijeen naar aanleiding van het standpunt van burgemeester Dirk Sioen over de vluchtelingenproblematiek. De burgemeester had dinsdag in eigen naam verkondigd niet akkoord te zijn met de huidige werkwijze van de vluchtelingenopvang. Zonnebeke moet volgens het spreidingsplan 10 extra asielzoekers opvangen en de burgemeester vindt dat te veel. De partij Inspraak bestaat uit drie fracties: Open VLD, onafhankelijken en N-VA.

Breuk

Op de vergadering zaterdag namen de aanwezigen afstand van de uitspraken van de burgemeester. Voor de rest behoudt de burgemeester het vertrouwen van de leden van fracties Open VLD en Onafhankelijken. “Anderzijds gaat de meerderheid van de Inspraakleden niet akkoord met de hevige reactie van de N-VA op deze uitspraken”, aldus voorzitter Jan Vandoolaeghe. “De niet collegiale en niet constructieve houding van de N-VA binnen Inspraak hebben geleid tot herhaaldelijke moeilijkheden in het afgelopen jaar. Daarom is beslist om de samenwerking met de N-VA vandaag stop te zetten.”

Inspraak werd destijds opgericht door ereburgemeester Dirk Cardoen en zetelde vele jaren in de bestuurscoalitie. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen behaalde de partij de volstrekte meerderheid met 12 zetels en ging het een bestuurscoalitie aan met CD&V. Zowel N-VA als CD&V wilden nog niet reageren. Hoe het nu verder moet, valt af te wachten. N-VA telt met Luk Hoflack, Michiel Descheemaeker en Marie Debucqoy drie schepenen binnen het college. Maandag komt de Zonnebeekse raad samen en alles zal live te volgen zijn via kw.be.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier