Vliegende start voor Yngvild Ingels

© SLW
Stefaan Lernout

Vanuit het niets kreeg Yngvild Ingels de tweede plaats op de N-VA-lijst voor de Kamer. Met 13.131 voorkeurstemmen deed ze het als nieuweling bijzonder goed. Ze hoopt haar kennis en ervaring vooral in te kunnen zetten in de Commissie Binnenlandse Zaken.

Pas sinds de gemeenteraadsverkiezingen van oktober begaf Yngvild Ingels (40) zich in de politieke arena. Sinds 2014 werkte ze op het kabinet van Binnenlandse Zaken. Eerst als adviseur crisismanagement, later als directeur Binnenlandse Zaken. Dat de partij veel vertrouwen had in de Lauwse politica bewees N-VA door haar de tweede plaats toe te kennen, net na nationaal kopstuk Sander Loones. “Persoonlijk had ik wel verwacht dat het Vlaams Belang een sprong vooruit zou maken”, vertelt Yngvild Ingels over dé vaststelling van deze verkiezingen.

Foert

“Dat het meer is dan de enkele procenten die voorspeld werden, is wel een verrassing. Het is mijn indruk dat de kiezer eerder foert heeft gezegd tegen de centrumpartijen. Het is een foute analyse dat wie voor het Vlaams Belang gestemd heeft per definitie een racist is. Vooral de traditionele partijen zijn weggestemd. Het resultaat van N-VA is min of meer in overeenstemming met wat de peilingen voorspelden. Het is ook zo dat de partij die meeregeert, ergens de rekening gepresenteerd krijgt.”

Dat Yngvild Ingels vanop plaats twee zou verkozen worden is geen verrassing. Dat ze dat deed met 13.131 voorkeurstemmen achter haar naam is dat wel. “Vier maanden geleden kende niemand mij, mijn vrees was dan ook dat ik beduidend minder stemmen zou behalen dan de andere kandidaten op onze lijst”, zegt ze eerlijk. Uiteindelijk blijkt het verschil miniem, de score van Sander Loones en Jean-Marie Dedecker buiten beschouwing gelaten.

Decompressie

Deze verkiezingen waren dan ook een intense periode. “Nu voel ik dat mijn lichaam toe is aan een decompressiemomentje. Deze week zaten we samen met de verkozenen uit West-Vlaanderen, op 20 juni leggen we dan de eed af in de Kamer. Ik hoop daarna in de commissie Binnenlandse Zaken te mogen zetelen. Daar liggen opportuniteiten om ook op het lokale vlak zaken te veranderen. Met mijn ervaring en de kennis op het gebied van veiligheid kan ik mij daar zeker verdienstelijk maken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.