Vleterse gemeenteraad unaniem: “De Mobiscore kan absoluut niet”

De Vleterse gemeenteraad keurde woensdagavond unaniem de ‘Plattelandsmotie’ goed. De enige oppositiepartij, Vleteren Actief, had het punt immers ook geagendeerd.

Het nieuwe samenwerkingsprotocol tussen de gemeente en de vzw Landelijke Kinderopvang voor de organisatie van het Initiatief Kinderopvang Stekelbees gaat in op 1 januari 2020. © RVL

Burgemeester Stephan Mourisse (LVP): “Onder meer ook Poperinge, Alveringem en Koekelare keurden de motie goed, net als het Westhoekoverleg. In de motie wordt ook de intrekking en/of aanpassing van het instrument ‘Mobiscore’ toegevoegd. Nu wordt de focus volledig gelegd op de grootsteden. De kleine gemeenten ondervinden erg veel nadeel via de lagere financiering van het Gemeentefonds. Maar de mensen uit de grote steden komen wel naar hier voor hun recreatie. Wij zijn dus vooral tegen die Mobiscore, die mee de waarde van een huis zou bepalen. De theorieën van de Vlaamse Bouwmeester, in mijn ogen een mislukte architect, zijn dan ook absurd.”

Stekelbees

Het nieuwe samenwerkingsprotocol tussen de gemeente en de vzw Landelijke Kinderopvang voor de organisatie van het Initiatief Kinderopvang Stekelbees gaat in op 1 januari 2020. Ondertussen kreeg men ook de bevestiging voor akkoord van de drie betrokken gemeentes (Alveringem, Lo-Reninge, Vleteren). De bijdrage van Vleteren loopt op van 6.978 euro in 2020 tot 7.561 euro in 2025, een stijging van 2% per jaar. De openbare verlichting wordt overgenomen door netbeheerder Fluvius. De 624 lichtpunten worden tegen 2030 stelselmatig omgebouwd naar led. De overname gebeurt deels in cash (25%) en de rest in aandelen. Volgens de burgemeester was die overschakeling door de gemeente zelf niet doenbaar.

Iedereen ging akkoord om verder samen te werken met de projectvereniging Cultuur CO7 tot 2025. Hiervoor wordt 1,78 euro per jaar per inwoner betaald. Er wordt een lening van 800.000 euro opgenomen over een periode van 20 jaar. Gezien de huidige tarieven wordt gekozen voor een vaste rentevoet. “Die lening was voorzien in het budget 2019. De lening dient dus niet om gaten te vullen, wel om lopende werken mee te betalen. Tijdens de vorige legislatuur werd geen enkele lening opgenomen”, aldus de burgemeester. De kerkfabriek van Sint-Amatus Oostvleteren ontving een gift van 5.000 euro voor de kapel in de Molenstraat.

De Sceure

Iedereen ging akkoord om verder samen te werken met de goed presterende projectvereniging Cultuur CO7 tot 2025. Hiervoor wordt 1,78 euro per jaar per inwoner betaald. Schepen Marnick Lauwers (LVP) en raadslid Marion Vermander (Vleteren Actief) waren verontschuldigd. De volgende gemeenteraad heeft plaats op donderdag 26 september. Volgens burgemeester Stephan Mourisse zal de gemeenteraad vanaf de zomer van volgend jaar kunnen plaats hebben in De Sceure, waar er wel airco zal zijn.

(AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.