Vleteren verzet zich tegen stikstofplan en steunt de lokale landbouwers

Redactie KW

De gemeenteraad van Vleteren keurde maandagavond unaniem een motie goed tegen de gevolgen van de Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS).

Bij de uitvoering van dat plan zouden heel wat landbouwers zwaar in moeilijkheden komen bij de ontwikkelingsperspectieven van hun bedrijf. In Vleteren kregen 123 bedrijven de kleurcode groen, zes bedrijven de kleurcode oranje en drie de code blauw.

In Brussel beseffen ze niet wat ze de boeren zullen aandoen

Burgemeester Stephan Mourisse (LVP): “Wij zijn zelf op zoek moeten gaan naar die bedrijven, want omwille van de privacy, konden we hun adres niet krijgen. Daarom hebben we zo lang gewacht met het voorleggen van deze motie. De betrokken landbouwers weten nauwelijks van iets. Ze kregen alleen een onbeduidende brief, waaruit weinig op te maken viel. Het gemeentebestuur is heel bezorgd om het voortbestaan van onze landbouwbedrijven, en rekent daarom op gezond boerenverstand om deze bedrijven maximaal te ondersteunen in deze problematiek.”

De gemeente vraagt dan ook dat de landbouwers minstens tijdig en correct geïnformeerd worden, en dat er intensief gezocht wordt naar passende oplossingen en compensaties. “In Brussel beseffen ze niet wat ze de boeren zullen aandoen. Wij willen er in elk geval niet aan meewerken.”

(AHP)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.