Vlaanderen zal vraag om steun aan noodlijdende varkenssector opnieuw voorleggen aan Europa

Redactie KW

Dat antwoordde Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege (CD&V) vandaag in de commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid aan parlementslid Francesco Vanderjeugd (Open VLD).

De vraag om bijkomende Europese steun aan de varkensbedrijven was eerder al gesteld, maar toen had Europees commissaris Phil Hogan ze afgewezen met het argument dat de oorzaak van de crisis eigenlijk ligt in het overaanbod in sommige Europese lidstaten.

Francesco Vanderjeugd was hiermee niet tevreden en vroeg aan minister Schauvliege meer uitleg over die weigering. Uit nadere analyse van de cijfers van de Vlaamse administratie blijkt immers dat die overproductie maar heel klein is, en dat de toestand zichtbaar verslechterd is sinds de Russische handelsboycot, die overigens ook de markt van de afgewerkte vleesproducten (charcuterie) treft. Met dit cijfermateriaal in de hand, zal de vraag nu opnieuw ingeleid worden bij Europa.

“Ondertussen heeft de minister ook opdracht gegeven aan de VLAM om nog meer te gaan inzetten op het aanboren van nieuwe afzetmarkten voor het varkensvlees, om zo het verlies van de Russische markt te compenseren”, zegt Francesco Vanderjeugd.

Landbouwersinkomen gemiddeld 19 % kleiner

In dezelfde commissiezitting stelde hij ook nog een vraag over de daling van het gemiddeld landbouwersinkomen met 19 procent in vergelijking met mei 2013. “Wat dat betreft kondigde de minister alvast aan dat er een snellere uitbetaling zal komen door de VLIF, de Vlaamse Instantie die steun verleent voor innovatie in de land- en tuinbouwsector. De achterstand in uitbetaling bedraagt nu al meer dan een jaar, dat kan niet.”

En er is ook uitzicht op een grotere tussenkomst van de overheid in de betaling van de facturen voor de opruiming van dierenkarkassen aan Rendac, een bedrijf waar de overheid een flinke vinger in de pap heeft. 8 miljoen euro zou hiervoor vrijgemaakt worden. (JRE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.