Vlaamse regering schuift beslissing over regiovorming noodgedwongen voor zich uit

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Voor de tweede week op rij is de beslissing over de toekomstige regio’s – het zogenaamde plan Somers – binnen de Vlaamse regering uitgesteld. Normaal zouden de Vlaamse ministers eind februari de knoop doorhakken, maar ook op de ministerraad van 5 maart kwam het niet tot een finale beslissing.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het plan voor de regiovorming van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) werd in oktober vorig jaar voor het eerst voorgesteld. Om een einde te maken aan het kluwen aan intercommunales en samenwerkingsverbanden tussen steden en gemeenten, stelde Somers 13 Vlaamse regio’s voor, grosso modo opgebouwd rond de centrumsteden.

West-Vlaanderen valt in dat plan uiteen in drie regio’s: Zuid-West-Vlaanderen, de Westhoek en het grote Brugge-Oostende-Midwest. Maar het voorstel van Somers viel bij twee op drie West-Vlaamse burgemeesters niet in goede aarde . Vooral CD&V roerde zich bij de inspraakronde fel en verwijt minister Somers ‘het eenheidsgevoel van de provincie te ontkennen’. Hoewel er met de regio’s geen nieuwe bestuurslaag bijkomt en de provincies as such blijven bestaan, zien velen in het plan Somers het einde van de provincie als geheel.

Overlegcomité

Na de inspraakronde die door de gouverneurs werden georganiseerd, keerde het plan terug op de tekentafel van de Vlaamse regering. Die had daar normaal op de ministerraad van vorige week vrijdag 26 februari een beslissing moeten over nemen, maar tot een discussie ter gronde kwam het toen niet. Ook vandaag, vrijdag 5 maart, werden de moeilijke knopen nog niet doorgehakt.

“De regiovorming is op de ministerraad wel besproken, maar tot een beslissing kwam het niet”, bevestigt Arthur Orlians, woordvoerder van minister Somers. “De reden daarvoor is vrij eenvoudig: het Overlegcomité over de mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen wachtte deze namiddag.” Bovendien was ook minister Hilde Crevits (CD&V) niet aanwezig, door ziekte.

Zo schuift de Vlaamse regering de beslissing over de regiovorming dus al twee weken voor zich uit. De hete aardappel over ‘de splitsing van West-Vlaanderen’ hoeft voorlopig niet gegeten te worden. “Er zal ongetwijfeld nog veel overleg volgen”, klinkt het nog vanop het kabinet Somers. “Tot de laatste minuut voor de regio’s effectief worden afgeklopt. Dat is ook normaal bij zo’n ingrijpende hervorming en het afschaffen van honderden bestaande structuren.”

Lees ook het opiniestuk van onze opiniërend hoofdredacteur Jan Gheysen over de regiovorming en de impact op West-Vlaanderen: “Het werkstuk waarmee de minister nu naar buiten komt is allesbehalve een meesterstuk. Het is, wat ons betreft, ronduit een misbaksel, waarvan we hopen dat het niet de etalage haalt.” Ook oud-burgemeester van Wingene Hendrik Verkest (CD&V) toont zich eerder een koele minnaar van het plan van minister Somers: “West-Vlaanderen of Rest-Vlaanderen?”, vraagt hij zich af.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.