In de plenaire zitting van vandaag bekrachtigde het parlement een wijziging van het woonzorgdecreet in die zin. De opname van een niet-zorgbehoevende partner, die enkel de zogenaamde hotelkost betaalt, wordt nu wettelijk mogelijk.
Het voorstel hiertoe komt uit CD&V-hoek, op basis van een vraag die her en der toch wel bleek te leven. Het werd uiteindelijk ingediend door een groep parlementsleden uit alle partijen van de meerderheid. Voor onze provincie waren dat Griet Coppé (CD&V) en Danielle T’Jonck (N-VA).
“Het is bijzonder triest te moeten zien hoe koppels op hoge leeftijd soms gescheiden worden omdat één van de partners zwaar zorgbehoevend wordt”, zegt Griet Coppé, die al een paar jaar met deze materie bezig is. “Partnerschap draagt immers in belangrijke mate bij tot een gelukkig leven, en dat geldt evenzeer voor senioren. Voor bejaarde sommige koppels is de feitelijke scheiding echt wel een mentale opdoffer, en het vooruitzicht niet meer te kunnen samenleven zorgt er vaak voor dat de keuze voor goede zorg wordt uitgesteld. En als die keuze op een gegeven moment dan toch onvermijdelijk wordt, dan houdt die in dat het koppel na decennialang samenleven uiteengetrokken wordt. Waarbij ook de mantelzorg wegvalt die de zelfredzame partner aan zijn wederhelft schonk.”
In een beperkt aantal woonzorgcentra, zoals het wzc Sint-Agustinus in Torhout, worden zelfredzame partners al toegelaten, al was dat niet echt wettelijk geregeld.
Voortaan is dit dus wél het geval, al spreekt het decreet zich niet uit over de hoogte van de aan te rekenen hotelkost. Wél is nu duidelijk dat de de inwonende zelfredzame partner niet in rekening wordt genomen bij het tellen van de de erkende plaatsen, en hij dus eigenlijk geen plaats afneemt van iemand anders. De inwonende valide partner kan immers kiezen of hij al dan niet in dezelfde kamer wil slapen.
Het aangenomen decreet voert geen verplichting in, niet voor de betrokken persoon en niet voor het woonzorgcentrum. In uitzonderlijke gevallen moet het mogelijk zijn dat de zelfredzame partner toch gebruik maakt van de zorg. Als de zelfredzame persoon zelf zorgbehoevend wordt, krijgt die persoon voorrang in het woonzorgcentrum. Na het overlijden van de zorgbehoevende partner kan de zelfredzame persoon nog zes maanden in het woonzorgcentrum verblijven.
De Vlaamse regering moet dit nu alles nu nog in concrete uitvoeringsbesluiten gieten. Af te wachten valt dan hoeveel woonzorgcentra effectief van deze nieuwe faciliteit gebruik zullen maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier